Nieuws

Een bizarre loting…

on

Vanmiddag bepaalde de loting voor de vierde voorronde van het Europa League-toernooi, dat Feyenoord in deze play-off ronde uit zal komen tegen het totaal onbekende FC Zorya Luhansk uit de Oekraine. Waar veel supporters hoopten op een roadtrip naar Denemarken (FC Midtjylland), Zwitserland (Grasshopper) of Kroatie (HNK Rijeka), werd het een tegenstander in een land waar het allesbehalve veilig is en er de nodige vraagtekens zijn.

Op het eerste oog lijkt het sportief een prima loting (al blijft het natuurlijk Feyenoord) en is de kans aanwezig dat we ons voor het eerst sinds zes jaar eindelijk gaan plaatsen voor de groepsfase van een Europees toernooi, maar daar houd het verder wel mee op.

Het is inmiddels duidelijk dat Feyenoord de uitwedstrijd op donderdag 28 augustus in geen geval in het stadion van FC Zorya Luhansk gespeeld gaat worden. Het Avanhard Stadium beschikt weliswaar over een lichtinstallatie en old skool stadion, in het gebied is het echter gevaarlijk en dan drukken we ons nog voorzichtig uit. In Luhansk vechten Russische seperatisten al geruime tijd met het Oekrainse leger. Luhansk is een waar oorlogsgebied, wat al honderden doden en misschien wel meer tot gevolg heeft.

Wat deze loting nog veel bizarder maakt is het feit dat op 17 juli vorige maand in datzelfde Luhansk, een raket werd afgevuurd richting het toestel van Malaysia Airlines, beter bekend als vlucht MH17. Bij deze aanslag kwamen 200 Nederlanders om en werd later het werk van de diverse onderzoeksteams door Russische seperatisten onmogelijk gemaakt. Dat juist een Nederlandse club, in dit geval Feyenoord, tegen een ploeg uit Luhansk in Europees verband moet uitkomen, is op zijn zachts gezegd bizar te noemen.

Feyenoord kwam vrij snel nadat de loting bekend was geworden met een reactie op de situatie in Oost-Oekraine. De club houdt de ontwikkelingen in Oekraïne goed in de gaten. De club heeft nauw contact met onder andere het ministerie van Buitenlandse Zaken, de tegenstander, de KNVB en de UEFA over de situatie in de Oekraïne. Feyenoord zal de situatie van dag tot dag bekijken en zal daarop een beslissing maken of ze het risico om er te spelen aanvaardbaar vinden of niet. De veiligheid van spelers en supporters moet voorop staan.

De verwachting is op dit moment dat Feyenoord de return zal afwerken in Kiev (waar het twee jaar geleden ook al heen mocht). Daar speelde FC Zorya Luhansk in eerdere voorronden ook al haar Europese thuiswedstrijden tegen KF Laçi (Albanie) en Molde FK (Noorwegen). Niet in het olympische stadion van Kiev, maar in de Obolon Arena en het Lobanovsky Dynamo Stadium.

Dat het in de hoofdstad van de Oekraine alles behalve veilig is, werd vandaag (ook al zo’n toevalligheid) duidelijk door een bericht in de Belgische krant De Standaard die meldde over rellen tussen demonstranten en gemeentewerkers. Ook ontplofte vandaag een bom in het centrum van Kiev, waar twee mensen bij gewond raakten. Hoezo is Kiev veilig? Het is waanzin ten top om over drie weken te verwachten dat het er rustig zal zijn. Maar wij vrezen dat UEFA’s wil wet zal zijn en net als met andere ploegen in de Oekraine er gewoon gespeeld moet worden. ‘The show must go on’ is het devies van de UEFA-burelen.

We roepen de supporters die de club ook in Oekraine achterna willen reizen om vooral te wachten met het boeken van vluchten naar Kiev. Het zou zomaar kunnen, dat de wedstrijd naar een andere stad wordt verplaatst, Lviv in dit geval. Ook zijn er berichten dat de wedstrijd wellicht in Polen of Cyprus wordt gespeeld.

Wordt vervolgd!

Bron: Lunaticnews.nl

IMG_7851.PNG

You must be logged in to post a comment Login