Feyenoordinbeeld

Duel verloren, maar operatie wel geslaagd

on

De zo beladen ‘Operatie Manchester’ bezorgde de directie van Feyenoord lang hoofdpijn. Maar de Rotterdamse invasie draaide uit op een volksfeest.

.

Wayne Rooney heeft net de 1-0 gemaakt, als de Feyenoord-fans nog maar eens een Engelstalige evergreen aanheffen. ,,You only sing when you’re winning”, klinkt het, luid en duidelijk vanuit het uitvak.

.

Het lijkt gisteravond wel een liedjesfestival op Old Trafford. Vóór de aftrap vooral uit de speakers, waar de ene na de andere rock- en popklassieker wordt afgespeeld, van The Stone Roses tot de Rolling Stones. Maar tijdens de wedstrijd komt het geluid bovenal uit 3100 Hollandse kelen, opeengepakt in de hoek van het stadion.

.

Dan weer klinkt het ‘Rotterdam, de mooiste rotstad die er is’. Dan weer zingt de Feyenoord-aanhang een pesterig liedje over de voortdurende stilte in het Theatre of Dreams, waar het krioelt van de toeristen en dagjesmensen.

.

‘Operatie Manchester’ bezorgde de directie van Feyenoord wekenlang hoofdpijn, na de nachtmerries in onder meer Rome en Nancy. Hoe sportief belangrijk ook de wedstrijd, bovenal stond de reputatie van Feyenoord in bredere zin op het spel, juist bij deze massale Rotterdamse volksverhuizing. De 4-0 nederlaag ten spijt, overheerst het gevoel van een ronduit geslaagd volksfeest. Ook buiten het stadion, ondanks de grote groepen fans die geen kaartje weten te bemachtigen, en de wedstrijd noodgedwongen in de pub moeten kijken.

.

Tientallen fans worden bij de ingang geweigerd, waaronder een groep met peperdure businesskaarten, terwijl bij sommigen de barcode geblokkeerd blijkt. Het maakt de duizenden lege plekken op de hogere tribunes nog een stukje triester, al slagen veel Feyenoorders er wél in stiekem het stadion in te komen. Ze zitten verdekt tussen de Engelsen, zonder problemen.

.

Al vroeg in de middag hebben de naar schatting 7000 Feyenoorders door Manchester gelopen. Zingend bevolken ze het plein voor de Oyster Bar, of trekken in groepjes tussen het winkelend publiek door. De Engelse politie is massaal uitgerukt, maar stelt zich terughoudend op, vrijwel onzichtbaar.

.

Gaat dan alles perfect? Nee, voor de aftrap brandt er een handvol fakkels in het Rotterdamse uitvak: goed voor een UEFA-boete van vermoedelijk enkele tienduizenden euro’s. Oliedom, uiteraard, maar Eric Gudde & co zouden er vooraf voor getekend hebben.

.

Bron: Ad.nl

Aanbevolen voor jou

You must be logged in to post a comment Login