Nieuws

Directeur Vitesse: ‘We voelen ons figurant, terwijl we de hoofdrol hebben verdiend’

on

Vitesse-directeur Joost de Wit is boos op de KNVB. Aanleiding is de toekenning van slechts 1.200 kaarten aan de Arnhemse club voor de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal op 5 augustus in De Kuip tegen Feyenoord. Maar dat is niet het enige dat De Wit dwarszit..

“De bizarre toezegging van slechts 1.200 kaarten staat niet in verhouding tot het uitgangspunt om van deze neutrale wedstrijd een aantrekkelijk voetbalevenement te maken”, zegt De Wit. “We voelen ons een figurant, waar we met het winnen van de beker toch echt de hoofdrol hebben verdiend.”

.

In mei werd bekend dat het duel om de Johan Cruijff Schaal – een wedstrijd tussen de landskampioen en de bekerwinnaar – niet langer in de Arena zal worden gespeeld, maar in het stadion van de kampioen, waar het duel vrijwel zeker meer leeft en zodoende meer publiek zal trekken. De Arena was namelijk nooit uitverkocht.

.

Het besluit kwam echter te laat voor de Rotterdamse beleidsbepalers – burgemeester, politiechef en officier van justitie – om tijdens de vakantieperiode genoeg mankracht op de been te brengen om de veiligheid rond de wedstrijd te garanderen. En zo kan het dat er slechts 1.200 kaarten beschikbaar zijn voor Vitesse, terwijl De Kuip een capaciteit heeft van 51.000 toeschouwers.

.

“Onbegrijpelijk”, aldus De Wit. “Onze supporters zijn een essentieel onderdeel van het spel: winnen doe je met z n allen. Het voelt alsof je niet welkom bent op je eigen feest. Hoe moet ik dit uitleggen?”

.

De supportersvereniging van Vitesse overweegt zelfs juridische stappen tegen de KNVB. “De huidige situatie willen wij graag laten toetsen aan het gelijkheidsbeginsel dat voorwaardelijk is voor deze bijzondere wedstrijd. Ook in het belang van andere clubs”, meldt de supportersvereniging.

.

Volgens Vitesse verschuilt de KNVB zich ten onrechte achter de Rotterdamse driehoek (burgemeester, politiechef, officier van justitie, red.), omdat de bond in een eerder stadium verzuimd zou hebben zelf verantwoordelijkheid te nemen voor de organisatie van het evenement. Ook zouden er te weinig clubs betrokken zijn bij de uitkomsten van de nieuwe aanpak.

.

“Dat wij nu met de gevolgen worden geconfronteerd, is erg zuur”, zegt De Wit. “En dit gaat niet over de Johan Cruijff Schaal alleen. Het raakt aan een groter probleem dat we met elkaar hebben. Dit gaat opnieuw over draagvlak en de samenwerking tussen de clubs en de KNVB. Over de vraag waar de KNVB nu precies voor staat.”

.

“Het is niet de eerste keer dat dit in de afgelopen maanden ter discussie wordt gesteld”, sluit de Vitesse-directeur af. “Dat baart me zorgen. In de bijeenkomst van clubs en KNVB aanstaande maandag zal ik hier zeker vragen over gaan stellen.”

.

Bron: nos.nl

You must be logged in to post a comment Login