Nieuws

Directeur Eredivisie CV spreekt zorgen uit over competitie 2022-2023

on

De KNVB vindt dat de toewijzing van het WK van 2022 aan Qatar heroverwogen moet worden indien de FIFA daadwerkelijk besluit het toernooi naar de winter te verplaatsen. Daarover is wel enige twijfel ontstaan.

De KNVB stelt dat bij de toewijzing van het WK aan Qatar is uitgegaan van een toernooi dat in de zomermaanden zou plaatsvinden. ‘Zoals al meerdere malen is benadrukt, is de KNVB in principiële zin van mening dat bij een dergelijke wijziging in de opzet, de toewijzing heroverwogen moet worden’, luidt een statement van de bond.

Jerome Valcke, secretaris generaal van de FIFA, liet woensdag aan Franse media weten dat het WK wat hem betreft naar de winter van 2022/23 verplaatst wordt. ‘Tussen 15 november en 15 januari zijn de omstandigheden in Qatar ideaal om te voetballen. Het is daar dan gemiddeld rond de 25 graden’, aldus de topman van de FIFA. Kort daarop liet de wereldvoetbalbond echter weten dat het besluit nog niet definitief is. Valcke zou voor zijn beurt hebben gesproken, stelde Jim Boyce, vice-voorzitter van de FIFA.

Bij de toewijzing van het WK van 2022 aan Qatar was zoals gezegd uitgegaan van een toernooi in de zomer. Er kwam van prominenten uit de voetbalwereld en deskundigen veel kritiek op de toewijzing, omdat de temperatuur in de zomermaanden in Qatar structureel boven de veertig graden ligt. ‘De KNVB heeft kennisgenomen van de berichtgeving in de media, maar wacht de formele besluitvorming en berichtgeving vanuit de werkgroep af’, stelt de bond tot slot.

Jacco Swart , directeur van de Eredivisie CV, denkt dat de beslissing om het toernooi naar de winter te verplaatsen, allang genomen is. Dat zei hij bij BNR Radio. Valcke zou in FIFA-commissies afgelopen najaar al eens hebben gezegd dat dit al duidelijk was toen het besluit viel om het WK aan Qatar toe te wijzen. ‘Het heeft er wel een beetje alle schijn van dat hier een soort achterhoedegevecht wordt gevoerd voor degenen die het er niet mee eens zijn als het zou worden verplaatst naar de winter.’

Swart spreekt zijn zorgen uit over de Nederlandse competitie in 2022. ‘Als je op 15 november spelers moet vrijgeven voor de voorbereiding en uiteindelijk zijn ze op 15 januari weer beschikbaar om de competitie te hervatten, dan zijn er zo’n 6 à 7 speelronden die normaal nu in die periode plaatsvinden, die dan elders in het kalenderjaar moeten plaatsvinden. Een WK in de winter heeft ook nog gevolgen voor het seizoen erna.’

Bron: Vi.nl

You must be logged in to post a comment Login