Nieuws

De Vrij kent de Eredivisie nu wel

on

Tegen Roemenië onderstreepte het centrale verdedigingsduo van Oranje, Bruno Martins Indi en Stefan de Vrij, nog maar eens dat ze in korte tijd grote stappen zetten.

In de eerste helft leverde Bruno Martins Indi de meeste passes van alle spelers op het veld af: 56. In totaal kwamen vijftig passes ook aan bij een medespeler (89 procent). Zijn kompaan Stefan de Vrij was in de eerste 45 minuten de meest succesvolle passer: 48 van zijn 51 passes kwam aan, een gemiddelde van 94 procent. Veel van de passes van De Vrij waren ook nog eens voorwaarts. “Daar hamerde de bondscoach vooraf ook op”, zei De Vrij na de 4-0 overwinning op de Roemenen. “Al was het in deze wedstrijd in vergelijking met het duel tegen Estland ook makkelijker om zo te spelen”, gaf hij toe. “Maar opbouwend ben ik wel gegroeid.

Ik heb het geluk dat ik bij Feyenoord (Ronald Koeman, Jean-Paul van Gastel en Giovanni van Bronckhorst) en bij Oranje (Danny Blind) met oud-verdedigers kan werken. Zij hebben allemaal in de top gespeeld en waren in hun tijd opbouwend ook erg goed. Maar het zoeken naar een voetballende oplossing zit ook wel in me. Ik ben nooit een verdediger geweest die de bal zomaar wegroeit.”
De Vrij ‘is blij dat hij zijn steentje kan bijdragen’ aan het succes bij Oranje. “Tegen Roemenië hebben we niks weg gegeven en opbouwend hebben we ook ons steentje bijgedragen.” En met ‘we’ bedoelt De Vrij echt de hele verdediging. “Het helpt zeker dat ik met spelers van Feyenoord bij Oranje speel. En Daley ken ik goed van Jong Oranje. Dat zie je ook terug in het veld. Dat alles duidelijk is. We weten wat we aan elkaar hebben.”

Het WK in Brazilië kan Oranje eigenlijk niet meer ontgaan, al houdt De Vrij een slag om de arm. “We hebben een grote stap gezet, maar het is nog niet definitief. De volgende interlands zijn pas in het nieuwe seizoen, dus laten we tot die tijd hier maar van genieten.” De Vrij benadrukt dat hij nog geen enkele moment bij het WK heeft stil gestaan.

“Ik geniet vooral van het feit dat ik er bij zit. De wedstrijden zijn leerzaam. Het niveau bij het Nederlands elftal is echt stukken hoger dan in de Eredivisie.”
Achttien punten uit zes duels in Groep D: Oranje heeft de volle buit, maar de Vrij weet ook dat ‘ze’ nog niet echt getest zijn. “Er zaten inderdaad geen toplanden in onze groep, maar we hebben wel geoefend tegen Duitsland en Italië. En hoewel het vriendschappelijk was, waren dat toch echte tests. En op de trainingen bij Oranje sta ik wel eens tegen Huntelaar, dat is ook geen verkeerde spits. Nee, tegen Van Persie heb ik nog nooit gestaan, omdat we beiden altijd bij de hesjes worden ingedeeld. Ik ben daar eigenlijk wel benieuwd naar…”

Iedere speler wil zich meten met de besten, zo ook Stefan de Vrij. Hij wordt inmiddels door verschillende topclubs in de gaten gehouden. Maar De Vrij weet ook dat een transfer één jaar voor het WK riskant is. “Het is daarom een pré om volgend seizoen met Feyenoord Europees te spelen, het liefst Champions League. Ik heb nu 3,5 jaar in de Eredivisie gespeeld. Dat ken ik nu wel.”

Bron: Metronieuws.nl

You must be logged in to post a comment Login