Nieuws

De Kuip: al 76 jaar Rotterdams trots

on

De Kuip viert haar verjaardag, de thuisbasis van Feyenoord bestaat woensdag 76 jaar. Op 27 maart 1937 werd de allereerste wedstrijd in Stadion Feijenoord, zoals het stadion officieel heet, gespeeld.

Veertigduizend mensen kwamen op die dag naar De Kuip voor de vriendschappelijke wedstrijd van Feyenoord tegen Beerschot (België). De Rotterdammers wonnen overtuigend met 5-2.

Maar De Kuip had er nooit gestaan als de toenmalige voorzitter van Feyenoord, Leen van Zandvliet, op die bewuste winternacht in 1931 geen droom had gehad. In zijn slaap zag hij het ideale stadion voor zich. Hij tekende het ontwerp voor wat later in de volksmond ‘De Kuip’ zou gaan heten. In 2013 uitgeroepen tot beste bijnaam die in Rotterdam gebruikt wordt.

Nu 76 jaar later is er veel onduidelijkheid over de toekomst van het stadion. Feyenoord ziet graag een nieuw stadion komen, omdat renovatie te weinig voordelen oplevert. Dit zorgde voor protest bij veel liefhebbers, wat leidde tot het actieplan ‘Red de Kuip’. Inmiddels is de gemeenteraad een onderzoek gestart naar alle mogelijkheden voor renovaties, dan wel nieuwbouw.

Mocht er op Varkenoord uiteindelijk een nieuw stadion verrijzen, dan kan ‘De Nieuwe Kuip’ misschien weer het toneel worden van interlands en Europa League finales. In De Kuip werden in het verleden ruim honderd interlands gespeeld, maar tegenwoordig gaat die eer naar de Amsterdam ArenA waar de KNVB meer commerciële mogelijkheden heeft.

Bron: Rijnmond.nl

You must be logged in to post a comment Login