feyenoordpagina

DE KUIP

on

De Kuip, zoals Stadion Feijenoord in de volksmond wordt genoemd, werd in 1937 geopend als het voetbalstadion voor de thuiswedstrijden van Feyenoord. Bijna tachtig jaar later is dat nog altijd de primaire functie van deze voetbaltempel, maar inmiddels is het stadion veel meer dan dat alleen.

De Kuip is een stadion waar vele memorabele Europacupfinales en interlands zijn gespeeld, het is het vaste decor voor de KNVB Bekerfinale én een locatie waar vele concerten plaatsvonden en waar nog steeds grote (dance)feesten plaatsvinden. Daarnaast beschikt De Kuip over een van de grootste congres- en evenementencentra van de regio Rotterdam, waar dankzij de grote diversiteit aan zalen wekelijks vele succesvolle zakelijke en/of particuliere evenementen worden gehouden.

Maar bovenal is De Kuip een stadion met een fantastische uitstraling, die wereldwijd geroemd wordt. Waar ‘m dat precies in zit? Dat is niet onder woorden te brengen. Om dat te echt te kunnen snappen, moet je De Kuip zelf beleven. Tijdens een wedstrijd, een rondleiding, een feest of een ander evenement.

De Kuip oud 94

 

Historie

 

 

Op een winterochtend in 1931 schreeuwt de voorzitter van Feijenoord Leen van Zandvliet het uit: ‘Ik heb het, ik heb het!’. Hij is zojuist wakker geworden uit een droom waarin hij het ideale stadion heeft gezien. Hij tekent zijn idee direct in een kladblok.

 

GROOTSE PLANNEN

Van Zandvliet wil het groots aanpakken. Het stadion moet plaats bieden aan 60.000 tot 75.000 mensen. Niet alleen Feyenoord zal er zijn thuiswedstrijden spelen maar ook het Nederlands elftal, zo voorziet hij. Hij geeft zijn ideeën weer in een interview in de Nieuwe Rotterdamsche Courant van 20 april 1931. De reacties zijn niet onverdeeld positief. Aan de financiële haalbaarheid wordt hardop getwijfeld. Van Zandvliet trekt zich weinig aan van de kritiek. Op de ledenvergadering van 21 maart 1934 wordt het plan aangenomen met 28 tegen- en 127 voorstemmers.

 

BRINKMAN EN VAN DER VLUGT

In maart 1934 worden architecten Brinkman en Van der Vlugt uitgenodigd door Van Zandvliet om een ontwerp te maken voor een stadion met twee verdiepingen. Eenvoud en zakelijkheid vormen de kern van hun ontwerpen, overbodige verfraaiingen komen er niet aan te pas. Typisch Rotterdams dus. In mei 1934 worden studiereizen naar diverse stadions in het buitenland gemaakt, om ideeën op te doen en van de ervaringen van anderen te profiteren. Vooral het Arsenal Stadion in Highbury maakte veel indruk. Zij hadden namelijk in 1932 een nieuwe tribune in twee etages gebouwd, zoals Van Zandvliet voor Rotterdam had voorgesteld. In de maanden daarop wordt op het architectenbureau het plan getekend.

 

DE STAALCONSTRUCTIE

Eind 1934 wordt contact gezocht met Braat constructiewerkplaatsen in Rotterdam voor advies over het ontwerp van de staalconstructie. De architecten beseften dat een voetbalwedstrijd tweemaal drie kwartier duurt, met een pauze ertussen; de bezoekers moeten wat te drinken kunnen krijgen en ook hun spanningen kwijt kunnen. Daarom zijn er zowel onder de lage als onder de hoge tribunes buffetten en toiletten tussen de stalen spanten ingebouwd. Daarnaast dienen er ruimtes te zijn zoals de kleed- en vergaderlokalen, een administratiekantoor, kamers voor de scheidsrechter, de dokter en de politie en een viertal woningen.

 

VAN ZANDVLIET ZET ER DE VAART ACHTER

Van Zandvliet richt zich nadrukkelijk op de voortgang en zet er flink vaart achter. Telkens wanneer een bouwtekening klaar is, geeft hij de direct de opdracht om met de uitvoering te beginnen. Als de bouw van het stadion al een aardig eind op weg is, moeten de laatste ontwerptekeningen nog worden gemaakt. Door deze werkwijze wordt De Kuip in een recordtempo gebouwd. Tien maanden na het slaan van de eerste paal door de aanvoerder van Feyenoord en het Nederlands elftal, Puck van Heel wordt het stadion op 23 juli 1936 opgeleverd.

 

KLAAR VOOR GEBRUIK OF TOCH NIET?

De Kuip is klaar voor gebruik, maar kan nog niet worden geopend. De gemeente is in gebreke gebleven bij de aanleg van de toevoerwegen naar het stadion. Intussen nodigt Van Zandvliet in het najaar van 1936 1.500 mariniers en werklozen uit in De Kuip. Hij wil de zekerheid dat het stadion voorziet in de behoeften van de toekomstige bezoekers. Hen wordt verzocht plaats te nemen op de dubbeldeks zittribunes. Per megafoon krijgen ze de opdracht zich als supporters te gedragen en zo uitbundig mogelijk te juichen en te springen. De tribunes houden het goed. Als beloning krijgen de mannen een borrel en een sigaar.

 

DE EERSTE WEDSTRIJD

Een half jaar later neemt Van Zandvliet zelf plaats in zijn nieuwe stadion, want op 27 maart 1937 kan eindelijk de eerste wedstrijd worden gespeeld. Voorzichtigheidshalve wordt niet geopend met een voetbalwedstrijd van het Nederlands elftal maar met een vriendschappelijke wedstrijd, die niet het maximum aantal toeschouwers zou trekken. Op die manier konden parkeerruimten, toegangen en buffetten worden beproefd. Toch kwamen nog 40.000 mensen om Feyenoord met 5-2 van Beerschot (België) te zien winnen. Op 2 mei 1937 volgt dan Nederland – België. Deze eerste interland won Nederland met 1-0 en De Kuip bleek een groot succes voor internationale duels want vele wedstrijden volgden na deze datum. Het Nederlands elftal heeft inmiddels ruim honderd keer een duel in De Kuip gespeeld. En maar liefst tien maal is De Kuip gastheer geweest voor een finale van de Europacup I, II en III.

 

CONCERTEN

De Kuip staat bekend als dé plek waar concerthistorie geschreven is. Het eerste concert dat in De Kuip werd gehouden was in 1978 van Bob Dylan, voor maar liefst 52.000 bezoekers. Daarna heeft menig internationaal superster de heilige grond van De Kuip betreden en tienduizenden fans in vervoering gebracht. Populaire Nederlandse artiesten zoals Marco Borsato, Rene Froger, Doe Maar en Kane hebben zich onsterfelijk gemaakt, maar ook internationale grootheden als U2, Madonna, Michael Jackson, Prince, Rolling Stones, Simon and Garfunkel, Bruce Springsteen, Tina Turner, Dire Straits, Metallica, Bon Jovi, Bryan Adams en The Eagles speelden ooit in De Kuip.
Overige evenementen

Naast voetbalwedstrijden bood De Kuip al vanaf het begin ruimte voor tal van andere sportactiviteiten. Er vonden bijvoorbeeld ook motorcross wedstrijden in De Kuip plaats. Tevens waren er diverse atletiek- en turnwedstrijden. Bijzonder was de kampioenswedstrijd in 1993, die in Groningen werd gespeeld. Omdat niet alle supporters deze wedstrijd konden bijwonen in Groningen werd in De Kuip een groot videoscherm geplaatst. Ruim 30.000 supporters hebben toen de finale live kunnen volgen in hun eigen Kuip.

 

Bron: Feyenoord.nl

 

De Kuip groot collage

 

 

 

 

Aanbevolen voor jou

You must be logged in to post a comment Login