Nieuws

De 10 duurste aankopen uit de geschiedenis van Feyenoord

on

10. Johan Elmander – Örgyte – 2.9 miljoen euro
Toen Johan Elmander op negentienjarige leeftijd naar Nederland kwam, hadden de fans van Feyenoord de hoop dat hij ooit de status van de Zweedse clubheld Ove Kindvall zou kunnen bereiken. Elmander legde het tijdens zijn verblijf in Rotterdam echter af tegen spitsen als Pierre van Hooijdonk, Jon Dahl Tomasson, waarop Feyenoord hem enkele keren op huurbasis weg zou sturen. In 2004 vertrok hij na 46 duels en vijf doelpunten naar Bröndby uit Denemarken. Via Toulouse, Bolton Wanderers, Galatasaray en Norwich City keerde Elmander aan het begin van deze maand transfervrij terug bij Bröndby.

9. Graziano Pellè – FC Parma – 3 miljoen euro
Nadat Feyenoord John Guidetti als cultheld omarmde, had men veel kritiek op diens opvolger. Graziano Pellè maakte bij AZ nooit indruk en was ook in Italië geen gewezen topschutter. In Rotterdamse dienst bloeide de spits echter op en wist hij elke criticaster de mond te snoeren. In 66 officiële wedstrijden voor Feyenoord maakte hij 55 doelpunten. Sinds deze zomer speelt Pellè voor Southampton, dat tien miljoen voor hem op tafel legde.

8. Jon Dahl Tomasson – Newcastle United – 3.2 miljoen euro
Als spits bij sc Heerenveen verdiende de jonge Jon Dahl Tomasson een transfer naar Newcastle United. In Engeland brak de spits nooit door, dus was hij razend blij dat Feyenoord het met hem aandurfde. In Rotterdamse dienst zou Tomasson uitgroeien tot een sterspeler en was hij één van de steunpilaren in het elftal dat de UEFA Cup won in 2002. Via AC Milan, VfB Stuttgart en Villarreal keerde hij in 2008 terug bij Feyenoord. Zijn tweede periode werd mede door blessureleed geen succes.

7. Sekou Cissé – Roda JC – 3.5 miljoen euro
Wellicht de grootste miskoop in de geschiedenis van Feyenoord. De Ivoriaanse vleugelspits was bij Roda JC één van de gevaarlijkste aanvallers in de Eredivisie. In dienst van Feyenoord kwam zijn talent nooit tot uiting. Mede door enkele bizarre blessures kwam hij in vijf jaar Feyenoord niet verder dan 72 duels. In 2014 vertrok hij naar het Racing Genk van Mario Been. Inmiddels is hij transfervrij.

6. Tomasz Iwan – Roda JC – 3.7 miljoen euro
De Poolse Tomasz Iwan werd halverwege de jaren negentig door Roda JC naar Nederland gehaald. In één seizoen overtuigde hij de Nederlandse top en maakte hij de overstap naar Feyenoord. In totaal zou Iwan 53 duels spelen namens de Rotterdammers, alvorens hij in 1997 voor een miljoen minder de overstap maakte naar PSV.

5. Karim El Ahmadi – FC Twente – 5 miljoen euro
Als motor van het FC Twente dat onder Fred Rutten Nederland verraste werd Karim El Ahmadi voor flink wat miljoenen naar Feyenoord gehaald. De Marokkaanse middenvelder belandde echter tijdens een zeer lastige periode bij de club, waardoor er ook veel kritiek was op het spel van El Ahmadi. Hij leek via de achterdeur te vertrekken, maar zou onder Ronald Koeman opbloeien en verdiende hij in de zomer van 2013 een transfer naar Aston Villa.

4. Roy Makaay – Bayern München – 5 miljoen euro
Toen Roy Makaay in 2007 terug naar Nederland gehaald werd stond De Kuip op zijn kop. Das Phantom, op zijn hoogtepunt één van de beste aanvallers in Europa, besloot een contract te tekenen bij Feyenoord. Hoewel Makaay nog tot 99 duels zou komen en toch een respectabel aantal van 43 treffers maakte, was men in Rotterdam nooit overtuigd. Hij belandde in zijn laatste seizoen zelfs op de bank en maakte kort daarna een einde aan zijn carrière.

3. Julio Cruz – River Plate – 5.4 miljoen euro
Met Julio Cruz in de spits werd Feyenoord in 1999 voor de laatste maal kampioen van Nederland. De Argentijn werd in 1997 voor veel geld naar Nederland gehaald en wist het ook waar te maken in de spits bij Feyenoord. Hij zou meer dan honderd duels spelen namens de club en verdiende door zijn prestaties een transfer naar FC Bologna. Later zou Cruz nog uitkomen voor onder meer Internazionale en Lazio Roma.

2. Shinji Ono – Urawa Reds – 5.5 miljoen euro
In tegenstelling tot Lazovic, groeide Shinji Ono wél uit tot een held in Rotterdam. De Japanner werd in het seizoen 2001/2002 naar Nederland gehaald en groeide uit tot een vaste basisspeler. Ono zou 146 wedstrijden spelen namens Feyenoord en zou in 2006 terugkeren naar Japan.

1. Danko Lazovic – Partizan Belgrado – 7 miljoen euro
Danko Lazovic heeft de twijfelachtige eer om zich de duurste aankoop uit de geschiedenis van Feyenoord te noemen. De Servische aanvaller werd met torenhoge verwachtingen opgepikt bij Partizan Belgrado, maar wist in De Kuip nimmer uit te groeien tot een publiekslieveling. Via een omweg belandde Lazovic uiteindelijk nog wel bij een Nederlandse topclub: PSV.

Deze lijst is gebaseerd op de cijfers van transfermarkt.de

Bron: Soccernews.nl

20140725-112450-41090536.jpg

You must be logged in to post a comment Login