Nieuws

Colum Van Hanegem: ‘Van Bronckhorst verdient pluim’

on

Columnist Willem van Hanegem is dolblij dat Feyenoord weer een stap dichter bij de titel is. ‘Tonny Vilhena verdient een speciale vermelding in de kampioensboeken die er ongetwijfeld zullen verschijnen.’

.

De landstitel is bijna binnen voor Feyenoord en natuurlijk ben ik daar dolblij mee. Mijn dochter zat in de Gelredome en het moet daar een geweldige belevenis zijn geweest. Toch wil ik benadrukken dat de buit pas binnen is als de koploper écht niet meer te achterhalen is. Kijk maar naar Ajax vorig seizoen, dat ook dacht dat alles in kannen en kruiken was en toen maakte De Graafschap opeens gelijk.

.

Maar goed, Feyenoord hoeft van de laatste twee duels er nog maar eentje te winnen en die kans is levensgroot. Dan is er eindelijk weer eens echt iets te vieren in Rotterdam, waar men zo lang op zo’n groot succes heeft moeten wachten. Dat maakt iets los en in Arnhem zag je daar al een voorproefje van. Dat zal op Woudestein niet anders zijn.

.

Ik zag Ajax tegen PSV spelen en ik had het idee dat het ook in het hoofd van de Ajacieden was gaan zitten dat ze een zware wedstrijd bij Schalke 04 achter de rug hadden. Als je het maar vaak genoeg zegt of te horen krijgt, dan voel je je op een gegeven moment ook doodmoe. Feyenoord speelde de uitwedstrijd tegen PSV vroeg in het seizoen, maar wel een paar dagen na de winst tegen Manchester United. Tonny Vilhena omschreef dat destijds als de zwaarste wedstrijd uit zijn loopbaan. Maar toch stond Feyenoord er toen in Eindhoven. Dat is Ajax gisteren niet gelukt.

.

.Bij Feyenoord zag ik verbetenheid in de openingsfase in Arnhem. Bij Vitesse merkte je toch dat spelers al een beetje met hun gedachten bij de bekerfinale waren. Dat kan, zo vaak speelt Vitesse niet om een echte prijs. Maar Feyenoord dwong het ook gewoon zelf af.

.

En dan zie je de spelers opstaan die het hele seizoen al de kar trekken. Verleden week schreef ik al dat Karim El Ahmadi de beste speler van dit Feyenoord is. Maar er zijn meer spelers die een hoofdrol hebben gespeeld. Tonny Vilhena verdient een speciale vermelding in de kampioensboeken die er ongetwijfeld zullen verschijnen. Hij heeft een tragische periode in de privésfeer meegemaakt, maar hij is als voetballer alleen maar beter geworden. 

.

Spits Nicolai Jørgensen heeft de ploeg beter gemaakt, niet alleen door zijn doelpunten, maar door zijn hele manier van spelen. En ik vind ook keeper Brad Jones een echt rustpunt. Nooit in paniek en dat voel je als verdedigers, hoor.

.

Maar ik wil ook de trainer niet vergeten. Giovanni van Bronckhorst verdient voor dit seizoen echt een pluim. Ook hij bleef rustig, zelfs in de periode dat het even de verkeerde kant op dreigde te gaan. Hij durfde het aan om Dirk Kuyt op de bank te zetten en dat is niet niks. Maar hij deed het, omdat hij wist dat het moest. Kuyt accepteerde het en dat is eveneens knap.

.

Voor Vitesse hoop ik dat ze zich realiseren dat ze minder goed speelden vanwege de focus op de bekerfinale. Daar moet Henk Fraser met zijn ploeg toeslaan tegen AZ. Beide ploegen zijn erg wisselvallig. Maar dat mag je ook van Ajax en PSV zeggen.

.

Feyenoord had dat qua spel ook, maar de resultaten bleven goed. En dan mag je de terechte kampioen worden genoemd. Tenminste, als ze één van de laatste twee duels winnen, want dat moet wel gewoon eerst nog gebeuren.

.

Bron: Ad.nl

Aanbevolen voor jou

You must be logged in to post a comment Login