Nieuws

Clasie: ‘We hebben nog één kans om het seizoen te redden’

on

Spoedoverleg, spelersberaad, besloten trainingen en een afgeladen perszaal. Alle ingrediënten voor een onvervalste voetbalcrisis waren deze week aanwezig bij Feyenoord, in de aanloop naar het cruciale slotduel met PEC Zwolle. ,,Bij een club als Feyenoord hoort dit soort druk er gewoon bij.”

Alsof de atmosfeer rondom Feyenoord nog niet onheilspellend genoeg is, kon er gisteren ook nog wel een beroerd statistiekje bij, in dit specifieke geval over Fred Rutten. Die won in zijn hele trainerscarrière namelijk nog nooit de laatste competitiewedstrijd van het seizoen, bij geen enkele van de clubs die hij trainde.

En laat winst nou net pure noodzaak zijn voor Feyenoord, morgen in Zwolle, op de laatste speeldag. ,,Verliezen zou gewoon een drama zijn”, zei aanvoerder Jordy Clasie gistermiddag, ter illustratie van het gevoel dat plots als een deken over De Kuip is gaan liggen.

Moeten
Een sentiment in het midden tussen stress, ongeloof, verbetenheid en wanhoop, na vier hondsberoerde wedstrijden op een rij. Plots is de derde plaats ernstig in gevaar voor Feyenoord, en dreigt zowaar het ongewenste toetje van de play-offs om Europees voetbal.

,,We hadden het natuurlijk al lang af moeten maken”, aldus Clasie. ,,Maar we hebben onszelf in deze situatie gebracht, dus moeten we er nu ook samen uitkomen. Dat móet gewoon.”

Feyenoord gaat dat proberen mét Rutten, de vertrekkende trainer die na de 1-4 afstraffing tegen Vitesse toch weer onder druk kwam te liggen bij Feyenoord. Koortsachtig spoedberaad, spelersoverleg, besloten trainingen; alle elementen voor een aloude voetbalcrisis waren aanwezig in de Kuip deze week.

Op hoog bestuurlijk niveau werden vraagtekens gezet bij de positie van Rutten, die zijn elftallen al zo vaak in zag storten in de laatste maanden van het seizoen. De clubdirectie acht het afbreukrisico echter te groot om Giovanni van Bronckhorst nu al eindverantwoordelijk te maken. Desgevraagd benadrukte een groepje sleutelspelers bovendien achter Rutten te staan. ,,Oók in eventuele play-offs”, zei Clasie gisteren.

,,Dit soort processen hoort gewoon bij een grote club als Feyenoord”, zegt Rutten zelf. ,,Dit is een topclub, dan weet je dat dit er allemaal bij hoort. Bij Feyenoord hóórt de druk groot te zijn wanneer je vier wedstrijden niet wint. Dat is een heel logisch mechanisme, vind ik.”

Maar dat het ook over de trainerspositie ging, compleet met een overleg tussen technisch directeur Martin van Geel en een aantal spelers? ,,Ook dat is heel logisch”, vindt Rutten. ,,Ik weet hoe het werkt. Als trainer is het in dit soort situaties zaak zo rationeel mogelijk te blijven. Alles in het teken van komende zondagmiddag. Het gaat nu puur om de hoofdzaak. Om zondag half drie.”

Vastklampen
En dus weigerde Rutten gistermiddag in te gaan op de merkwaardige statistieken in de maanden april en mei, waarin zijn elftallen structureel minder presteren. ,,Ik snap heel goed dat het gevraagd wordt, en ik respecteer het ook, maar ik hoop dat jullie respecteren dat ik er nu niet op in ga”, aldus Rutten. ,,Omdat het afleidt van waar het nu om gaat. Met achterom kijken schiet ik zelf op dit moment niets op, maar mijn team ook niet. Het gaat om zondag.”

De aanwezigheid van Warner Hahn, de aan PEC Zwolle uitgeleende Feyenoord-keeper, zou nog een mentaal voordeeltje kunnen bieden. Hahn zelf benadrukte geen cadeautjes uit te willen delen, en Feyenoord zelf wenst er ook geen al te groot thema van te maken, maar toch: de prestaties van de keeper liggen onherroepelijk onder het vergrootglas morgen.

Voor al het overige klampt Feyenoord zich vooral vast aan de moed der wanhoop. ,,We hebben uitvoerig met elkaar gesproken deze week”, aldus Clasie, die het woord nam bij een indringend spelersberaad. ,,In dit soort fases is het goed om elkaar eens goed in de ogen te kijken. We hebben nog één kans om het seizoen te redden. Dat is wel duidelijk.”

Bron: Ad.nl

  

You must be logged in to post a comment Login