Feyenoordinbeeld

CAS VERMINDERT STRAF FEYENOORD

on

De straf die Feyenoord in mei vorig jaar door het tuchtcollege van de UEFA kreeg opgelegd vanwege racistisch gedrag van een supporter is verminderd. De club was door de tuchtorganen van de Europese voetbalbond verplicht tot het betalen van een boete van 50.000 euro en het spelen van de eerstvolgende Europese wedstrijd zonder publiek. Tegen die straf ging Feyenoord in beroep: eerst bij de UEFA Appeals Body en vervolgens, toen de club daar geen gehoor vond, bij het Court of Arbitration for Sport (CAS).
.

Deel straf voorwaardelijk

Het CAS hield de straf tot het betalen van een boete van 50.000 euro overeind, maar zette de straf van het spelen van een Europese wedstrijd zonder publiek om in een voorwaardelijke straf met een proeftijd van drie jaar. Dit betekent dat indien er in de komende drie jaar weer een incident plaatsvindt met betrekking tot racisme, deze straf ten uitvoer wordt gelegd en Feyenoord alsnog een Europese wedstrijd zonder publiek moet spelen. Het CAS kwam tot deze verlaging omdat volgens de drie arbiters de straf van een wedstrijd zonder publiek disproportioneel zou zijn onder de gegeven omstandigheden.

.

Zaak

Feyenoord werd halverwege vorig jaar door de UEFA veroordeeld tot het spelen van de eerstkomende Europese wedstrijd zonder publiek en een geldboete van 50.000 euro, nadat een toeschouwer een opblaasbare banaan op het veld had gegooid tijdens de thuiswedstrijd tegen AS Roma op 26 februari 2015. Hiertegen stelde Feyenoord bij diverse instanties beroep in. Op 17 februari jl. werd de zaak bij het CAS behandeld. Uiteindelijk stelde het CAS Feyenoord dus deels in het gelijk, waardoor de straf van het spelen van een wedstrijd achter gesloten deuren is omgezet in een voorwaardelijke straf. Dit betekent dat de eerste thuiswedstrijd van de Europese campagne van het seizoen 2016-2017 in De Kuip gewoon met publiek wordt gespeeld.

.

Nog een straf

Feyenoord kreeg naar aanleiding van de thuiswedstrijd tegen AS Roma nog een straf opgelegd. Deze straf bestond uit een boete van 50.000 euro plus een voorwaardelijke straf van een wedstrijd zonder publiek van twee jaar, waarvan inmiddels een jaar verstreken is. Dit vanwege het gooien van voorwerpen op het veld, het afsteken van vuurwerk en het blokkeren van de trappen bij dezelfde wedstrijd. Hiertegen was Feyenoord ook niet in beroep gegaan, omdat deze feiten niet te weerleggen waren.

.

Bron: Feyenoord.nl

You must be logged in to post a comment Login