Nieuws

Boulahrouz geblesseerd, Wilkshire en Basaçikoglu niet speelgerechtigd

on

De laatste keer dat Feyenoord zich plaatste voor de poulefase in Europa was in 2008. De laatste Europese zege dateert alweer van vier jaar geleden. In Turkije moeten de Rotterdammers morgen met twee doelpunten verschil winnen van Besiktas. Met een gehavende spelersgroep, waar gisteren ook nog eens Khalid Boulahrouz uit moest worden weggestreept.

Alsof de voorbereiding van Feyenoord op het nieuwe seizoen niet al voldoende problemen had opgeleverd. De besloten training op Varkenoord leverde gisteren weer een nieuw vraagstuk op voor de geplaagde trainer Fred Rutten. Routinier Khalid Boulahrouz verliet met een knieblessure het veld en zijn inzetbaarheid morgen in de voorronde van de Champions League tegen Besiktas is hoogst twijfelachtig.

Rutten zal in het Ataturk Olympisch Stadion, dat zo’n 25 kilometer buiten het centrum van Istanboel ligt, een stunt moeten uithalen zonder al zijn nieuwelingen. De coach zag tijdens zijn eerste weken in de Kuip de steunpilaren Graziano Pellè, Bruno Martins Indi, Stefan de Vrij en Daryl Janmaat de deur in Rotterdam achter zich dichttrekken.

De drie nieuwkomers kunnen in Europa in elk geval hun waarde nog niet bewijzen. Boulahrouz is sinds gisteren dus geblesseerd, terwijl de onlangs aangetrokken aanvaller Bilal Basaçikoglu en verdediger Luke Wilkshire nog niet speelgerechtigd zijn. Basaçikoglu gaat overigens wel mee naar Istanboel. Lucas Woudenberg, Joey Sleegers en Wessel Dammers blijven net als Wilkshire thuis.

De kans dat de Rotterdammers inderdaad een huzarenstukje uithalen in Turkije lijkt op voorhand heel erg klein. Rutten zal vooral zijn verzwakte defensie moeten repareren. Ruben Schaken liet vorige week na de thuiswedstrijd weten niet dolenthousiast te worden van een rol als flankverdediger, een taak die hem niet op het lijf is geschreven. Sven van Beek zou daar wel moeiteloos kunnen spelen, maar de jongeling was verleden week in de Kuip juist als centrumverdediger de beste speler aan Rotterdamse zijde. Dus waarom met hem schuiven?

Van Beeks sterke prestatie stond in schril contrast met het zwakke optreden van Joris Mathijsen. De routinier liet het met twee verdedigende blunders lelijk afweten, terwijl ook Boulahrouz als invaller niet mocht terugkijken op een geslaagd debuut. ‘Maar ik ben geen voorstander van twee linksbenige spelers in het centrum van de defensie’, legde Rutten uit waarom hij international Terence Kongolo als linksback opstelde.

De jongeling naast Mathijsen opstellen zou de opbouwende kwaliteiten van het centrum volgens Rutten niet verbeteren. Ondanks alle zorgen broedde Rutten de afgelopen dagen wel op een plannetje. De coach mag dan nauwelijks gereedschap voor handen hebben, toch vertelde hij zijn spelers wel dat de Turken morgen zijn te verslaan. Vooral omdat Besiktas het idee lijkt te hebben dat de buit na de 1-2 in de Kuip al lang en breed binnen is. Maar als de nummer drie van Turkije, dat zijn stadion met 80.000 stoelen waarschijnlijk nog niet eens voor de helft vol krijgt, met 0-2 wordt geklopt, is plaatsing voor de Europa League toch echt een feit.

En dat zou Martin van Geel uiteraard goed uitkomen in zijn moeizame speurtocht naar een opvolger voor Graziano Pellè. De Rotterdammers willen de Colombiaan Duván Zapata wegplukken bij Napoli en de directie neigt er ook steeds meer naar om volksheld John Guidetti terug te halen naar de Kuip.

Van Geel heeft het in de aanloop naar het nieuwe seizoen drukker dan ooit. Met als opdracht nummer één: een trefzekere spits. En dan weet hij dat hij ook nog kritisch naar de situatie van wisselspelers moet kijken. Zo zat John Goossens tegen Besiktas op de tribune. Als ook Rutten geen gebruik van de linkspoot wenst te maken, moet een oplossing voor hem worden gevonden. Een derde jaar een bijrol vervullen, is voor Goossens een slechte zaak en voor Feyenoord het signaal om deze maand nog afscheid van de middenvelder te nemen.

Bron: Ad.nl

20140805-104040-38440964.jpg

You must be logged in to post a comment Login