Nieuws

Boëtius slaagt in doelstelling

on

In het laatste doelpunt van Feyenoord tegen AZ, school zondagmiddag de mooiste symboliek. Met de bal aan de voet dribbelde Jean-Paul Boëtius (18) richting het doel van AZ-goalie Esteban. Naast hem liep Tonny Vilhena (18) en langs het veld ging Erwin Pinas in zijn gedachten terug in de tijd, naar de jaren dat die twee elke week zo gebroederlijk naast elkaar wedstrijden beslisten.
De voormalige jeugdtrainer van Feyenoord, tegenwoordig in dienst van stadgenoot Sparta Rotterdam, was op uitnodiging van Eredivisie Live in De Kuip om te praten over het duo dat op dát moment de zege van Feyenoord veilig stelde. De beste van de middag keek even opzij naar de jongste van de middag, was niet zelfzuchtig en Vilhena maakte zijn vierde goal van het seizoen. Samen sprintten ze naar hun oude trainer. Voor even was het weer een zaterdagochtend ergens in 2003.

Na afloop stonden ze met z’n drieën voor de camera: Man van de Week Boëtius, Vilhena en Pinas. In het kerstnummer van Voetbal International sprak het trio al over die tijd. Al sinds het seizoen 2002/03 spelen de bloedbroeders samen en doorliepen ze alle jeugdteams van Feyenoord. Tussendoor zagen ze Kyle Ebecilio en Karim Rekik vertrekken naar respectievelijk Arsenal en Manchester City, maar Boëtius en Vilhena bleven in Rotterdam, om met Anass Achahbar en Terence Kongolo, ook twee talenten uit de Lichting ’94 bij Feyenoord de top te bestormen.

Toen, ergens in november, was Boëtius de vlotste prater van allemaal. ‘Alle jongens met wie we in de jeugd hebben gespeeld hadden talent’, zei hij toen. ‘Maar zonder arrogant over te komen: Anass, Tonny, Terence, Kyle, Karim en ik namen de boel op sleeptouw. Dat je vervolgens debuteert, is misschien logisch.’

Op zoek naar een alternatief voor de toen geblesseerde Ruben Schaken, bekeek Feyenoord-trainer Ronald Koeman eind oktober een wedstrijd van de beloftes. Hij had al snel genoeg gezien. Een paar dagen later stond Boëtius op het veld van De Kuip voor de met fakkels omlijste laatste training voor het duel met Ajax. Na afloop riep Koeman hem bij zich en liet hij de jonge buitenspeler een papiertje zien.

‘Daarop stonden de namen Wesley Sneijder, John Heitinga, Maarten Stekelenburg, Urby Emanuelson, maar ook Juan Mata’, zegt Koeman. ‘Als laatste had ik een stippellijntje getekend. Toen Jean-Paul de overeenkomst niet wist tussen al die spelers, heb ik het maar verteld. Ik zei: Deze spelers hebben onder mijn leiding gedebuteerd en jouw naam komt op die stippellijn te staan. Jij speelt morgen tegen Ajax. Ik had geen enkele twijfel.’

Boëtius bezorgde zichzelf een pikstart en scoorde in het duel met de aartsrivaal dat in 2-2 zou eindigen. Sindsdien is hij een basisspeler die steeds beter gaat voetballen en, belangrijker, ook steeds meer beslissend wordt.

Hij overlegt inmiddels betere cijfers: twee goals en twee assists. Die statistieken zullen alleen maar beter worden, voorspellen de kenners en liefhebbers. Koeman noemt hem een fantastisch talent – ‘Hij ontwikkelt zich stormachtig’ – jeugdtrainer Gaston Taument vindt hem flexibeler dan Marc Overmars – ‘Die had één recept, Jean-Paul kan op verschillende manieren passeren’ – terwijl supporter Willem van Hanegem hem een mooie toekomst voorspelt.

‘Als je op je achttiende zo kunt spelen, word je gewoon een grote.’ Jean-Paul Boëtius zelf had in eerste instantie maar één ambitie: ‘Dat mensen mijn naam niet snel meer zullen vergeten.’ In die doelstelling is hij pas vier maanden na zijn debuut al glansrijk geslaagd.

Bron: vi.nl

You must be logged in to post a comment Login