Nieuws

Boëtius: ‘Ik wijs naar niemand, dat heeft geen zin’

on

Jean-Paul Boëtius vloog maandag van Schiphol naar Basel om zich voor vier jaar te verbinden aan de kampioen van Zwitserland. Op het Sankt-Jakob Park wil hij weer de buitenspeler worden die bij zijn debuut de verdedigers de stuipen op het lijf joeg. ,,Hier ga ik de lijn omhoog terugvinden,” zegt de 21-jarige Rotterdammer.
Die kenmerkende glimlach. Jean-Paul Boëtius had ‘m ook toen hij bij Feyenoord worstelde om weer boven te komen. Maar gisteren op weg van Schiphol naar Basel straalde hij weer ouderwets van oor tot oor. Met een hip petje van Nike op het hoofd, een zwart vest en witte sneakers wandelde hij tevreden het Sankt-Jakob Park in Basel binnen.
Een vertrek uit De Kuip was onvermijdelijk, besefte de 21-jarige buitenspeler de afgelopen weken steeds meer. Enerzijds omdat hij categorisch weigerde om zijn nog een seizoen doorlopende contract bij Feyenoord te verlengen, tegen de voorwaarden die de club bij hem had neergelegd. Maar uiteraard ook omdat hij in De Kuip wederom op weg leek naar een bijrol.

,,Dan wordt het een zakelijke wereld,” zegt Boëtius, die in Basel een vierjarig contract ondertekende bij de regerend kampioen van de Zwitserse Super League. ,,Dan kiest iedereen voor zijn eigen belang. Toen ik met mijn management van Stellar Group op weg was naar Basel, heb ik de jaren bij Feyenoord nog wel even voorbij laten komen. Natuurlijk had het ook anders kunnen en misschien wel moeten lopen, maar voor beide partijen was mijn vertrek nu gewoon de beste oplossing. En FC Basel is een prachtige club om de draad weer op te pakken. Hier zal ik de lijn omhoog weer terugvinden.”

De enkelvoudig international – ruim anderhalf jaar geleden in Saint-Denis onder bondscoach Louis van Gaal tegen Frankrijk – wist dat de scouts van Basel hem al geruime tijd volgden. Feyenoord oefende tijdens de wintertrainingskampen in het Spaanse Marbella al tweemaal tegen de sterke Zwitsers. ,,En dat viel niet mee,” zo zegt hij lachend. ,,Basel had een fysiek sterke ploeg en voetbalde erg makkelijk.”

Coach Paulo Sousa was gecharmeerd van Boëtius, maar de Portugese succestrainer verkaste naar Fiorentina. Die Italiaanse club toonde ook al interesse en Newcastle United klopte eveneens aan. ,,Ik ben niet iemand die praat over andere clubs, want dat heeft geen zin. FC Basel had een duidelijk verhaal, ze wisten alles over mij. De club is al zes jaar op rij landskampioen geworden en in de Champions League verrassen ze steeds weer grote clubs zoals Manchester United en Liverpool. Bovendien hebben al heel veel spelers via Basel een transfer naar een mooie club gemaakt.”
Vooral Duitse clubs kloppen voortdurend aan bij de Zwitsers, waar de Argentijn Walter Samuel de defensie leidt en spits Marc Janko (ex-Twente) voor de treffers moet zorgen.
Ooit verklapte Boëtius aan de pers dat Bayern München zijn droomclub was en Frank Ribéry zijn voorbeeld. Het was in de periode dat hij Ajacied Ricardo van Rhijn alle hoeken van De Kuip had laten zien. In AD Sportwereld voorspelden grote buitenspelers uit het verleden als Rob Rensenbrink, Bryan Roy, Piet Keizer en Regi Blinker de vrolijke Rotterdammer een gouden toekomst.

Maandag haalde Basel hem binnen voor een bedrag waar FC Groningen middenvelder Maikel Kieftenbeld voor sleet aan Birmingham City. Voor slechts twee miljoen euro heeft trainer Urs Fischer de beschikking over een nieuwe buitenspeler, net nadat de club het Paraguayaanse wonderkind Derlis Gonzalez verkocht aan Dinamo Kiev. Feyenoord kan een half miljoen extra verdienen aan bonussen.
,,Het is gewoon anders gelopen dan veel mensen hadden voorspeld. Jammer? Ja, natuurlijk. Ik wijs naar niemand, dat heeft geen zin. Maar ik voel dat de tijd is aangebroken om een nieuwe start te maken.”
Dat hij zijn contract bij Feyenoord niet wilde verlengen, was volgens Boëtius zeker niet puur een geldkwestie. ,,Nee, daar is veel over gezegd en geschreven. Het had vooral met vertrouwen te maken, dat miste ik gewoon. Ik was op de bank beland en wilde weten hoe de club over mijn mogelijkheden in de toekomst dacht. Het was blijkbaar tijd voor een nieuwe stap. Hier in Basel moet ik de draad weer oppakken. Een nieuwe omgeving, een nieuwe competitie. Onbekende tegenstanders. Ik kijk ernaar uit. En hopelijk Champions League, al moet de ploeg zich nog wel kwalificeren.”
En dat ver weg van zijn grote liefde Feyenoord. De aanhang sloot hem drie jaar geleden na een bliksemstart in de armen, maar de liefde leek bekoeld na een periode waarin het minder ging. ,,Zo voelde ik het niet, hoor,” zegt Boëtius. ,,De mensen waren teleurgesteld omdat ik niet meer bracht wat ik eerder had laten zien. Dat begrijp ik eigenlijk ook wel, ik was zelf ook teleurgesteld. Maar Feyenoord is en blijft mijn club. Ik ben er ooit komen binnenwandelen toen ik zes jaar was. Tijdens mijn debuut in de hoofdmacht tegen Ajax scoorde ik in een afgeladen Kuip. Alles leek toen gewoon vanzelf te gaan. Later bleek dat dus niet zo te werken. Ik heb nu voor vier jaar getekend in Basel. Daar moet ik de weg naar boven weer vinden. De voetbalwereld is nog lang niet van mij af.”

Bron: Ad.nl

  

You must be logged in to post a comment Login