Nieuws

Berghuis over supporters in Arnhem: ‘Dat viel niet te missen. Nee, ook niet als je op het veld staat’

on

Twee weken duurt de aanloop naar de kampioenswedstrijd van Feyenoord op 7 mei tegen Excelsior. Rond de club is een gekte zonder weerga aan het losbarsten. ,,Mensen voelen dat we geschiedenis kunnen gaan schrijven.”

.

Het is al ruim anderhalf uur na de hersteltraining van Feyenoord, wanneer voor de Kuip een enorme groep supporters plotseling een donkere Opel Insignia omsingelt. Wie goed kijkt, ontdekt achter het stuur van de auto het vrolijke gezicht van Dirk Kuyt. De 36-jarige aanvoerder van Feyenoord signeert door het open raampje van alles en nog wat, volwassen mensen lopen met gebalde vuisten weg.

.

Het is feest in Rotterdam en dat zal voorlopig nog wel zo blijven. Het is de volksclub in optima forma, waar de emoties in mindere tijden vaak torenhoog oplaaien, maar waar ook bij voorspoed er meer loskomt dan bij welke voetbalclub in Nederland dan ook. De open training na de winst tegen Vitesse (0-2) is door de technische staf verschoven van Varkenoord naar de uiteraard veel ruimere Kuip en dat is maar goed ook, want ruim duizend toeschouwers willen de koploper deze ochtend in actie zien.  

   .

‘We worden kampioen, we worden kampioen’, klinkt het vanaf de tribunes. Er wordt druk gezwaaid met vlaggen en cameraploegen struikelen bijna over elkaar om bij supporters te informeren naar hun gemoedstoestand. De stadsderby tegen Excelsior, de competitiewedstrijd waarin de landstitel definitief kan worden veroverd, staat pas op 7 mei op het menu, maar er is nu al bijna geen houden meer aan in Rotterdam.

.

Als Feyenoord straks echt kampioen is, zijn alle spelers helden, vertelde routinier Dirk Kuyt zondagavond. En hij lijkt er niet naast te zitten. Wanneer Kongolo, Elia, Vilhena, Toornstra, Nieuwkoop, Berghuis en Jørgensen na de ontspannen training even poseren voor het vak met al die dolblije fans, klinkt er een ovationeel applaus.

.

Invasie

Zoals dat ook zondag het geval was in Arnhem, waar het bezoek van Feyenoord aan de Gelredome bijna op een invasie leek. Bijna de volledige hoofdtribune bleek in handen van aanhangers van Feyenoord. ,,Of je dat merkt al speler? Wat denk je zelf?” zegt Steven Berghuis. ,,Dit was zo massaal, dat viel niet te missen. Nee, ook niet als je op het veld staat.”

.

Dat Eljero Elia even daarvoor heeft verteld dat hij pas na afloop in de gaten kreeg hoeveel aanhangers van Feyenoord er in Arnhem waren, moeten we volgens Berghuis met een korreltje zout nemen. ,,Jullie laten je door Elia in de maling nemen”, zegt Berghuis. ,,Wat een gozer, joh. Zo veel mensen in al die vakken die opsprongen bij doelpunten van ons en dat niet in de gaten hebben? Wat een geweldige club is Feyenoord toch, ik ga echt dagelijks met een glimlach naar de Kuip.”

.

Hoog op de tribune van diezelfde Kuip zit Samuel Sanches weggedoken. De Rotterdammer is een van de persvoorlichters van de trotse koploper. Met hem op maandagochtend kort van gedachten wisselen, is bijna zinloos. Sanches lijkt vandaag wel werkzaam op een callcenter. De ene na de andere oproep verschijnt op de display van zijn mobiele telefoon. Het is duidelijk, heel Nederland wil een graantje meepikken van het succes van de Rotterdammers.

.

,,Toch zijn we er nog niet”, zegt supporter Joop van Deursen, frequent bezoeker van de trainingen bij Feyenoord. ,,Hoe voorzichtig het ook klinkt, we moeten gewoon nog wel een keer winnen.”

.

Houdini-act’ 

Maar buiten de immer voorzichtige mensen in de Kuip houdt vrijwel niemand meer serieus rekening met een ‘Houdini-act’ van rivaal Ajax. Feyenoord gaat op 7 mei kampioen worden en mocht het die dag op Woudestein onverhoopt toch nog tegenzitten, dan klaart de koploper de klus waarschijnlijk gewoon een week later op Moederdag in de eigen Kuip tegen Heracles. 

.

Die wedstrijd op Woudestein, dat is organisatorisch een megaklus. Al die aanhangers van Feyenoord die net na de jaarwisseling een zogenaamde ‘halve seizoenkaart’ aanschaften van Excelsior om verzekerd te zijn van een eventuele kampioenswedstrijd, lijken voorspellende gaven te hebben gehad. 

.

Om te voorkomen dat op 7 mei buiten het stadion in Kralingen een cordon van duizenden Feyenoorders ontstaat, zal er in de Kuip met grote televisieschermen en diskjockeys een evenement worden gecreëerd. Feyenoord wacht nog wel op de officiële toestemming van burgemeester Ahmed Aboutaleb, die voor de traditionele huldiging inzet op maandagochtend 8 mei of, als Feyenoord de klus niet klaart op Woudestein maar pas een week later, maandagochtend 15 mei.

.

,,De mensen voelen dat we geschiedenis kunnen gaan schrijven en willen daar allemaal bij zijn,” zegt Dirk Kuyt. ,,We hadden in Arnhem het idee dat we een thuiswedstrijd speelden. Dat zal straks op Woudestein niet anders zijn.”

.

Bron: Ad.nl

Aanbevolen voor jou

You must be logged in to post a comment Login