BERGHUIS BEZORGT FEYENOORD WINST BIJ COMPETITIESTART

Feyenoord is het eredivisieseizoen 2017-2018 begonnen met een 2-1 overwinning op FC Twente. De regerend landskampioen was de bovenliggende partij, maar draaide duidelijk nog niet op volle toeren. Na een 1-1 ruststand (goal Nicolai Jørgensen) tekende Steven Berghuis na een uur spelen voor de winnende treffer.

Supporters die dachten dat Feyenoord een gemakkelijke middag zou beleven tegen de jonge Twentse ploeg, kwamen al snel bedrogen uit. Dat had enerzijds te maken met Twente, dat zoals wel meer tegenstanders, met een compacte speelwijze voor de dag kwam in De Kuip. Maar het lag vooral ook aan Feyenoord zelf. Het spel van de regerend landskampioen oogde onwennig en miste nog automatismen, wat zich onder meer uitte in slordige passing en een te laag tempo.

Bij een van de eerste keren dat Feyenoord versnelde, was het wel direct raak. Eric Botteghin verlegde halverwege de eerste helft met een uitstekende pass het spel naar Jean-Paul Boëtius, die de bal in één keer meenam en Nicolai Jørgensen bediende. Voor de topscorer van vorig seizoen, die goed positie had gekozen voor het doel, was het een koud kunstje om direct zijn eerste van het nieuwe seizoen binnen te prikken.
De 1-0 leek Feyenoord over het dode punt heen te helpen, maar een zondagsschot van Frederik Jensen gooide onverwacht roet in het eten. De middenvelder schoot acht minuten voor rust van grote afstand raak en liet Justin Bijlow daarmee volstrekt kansloos.
De tegengoal was een smetje op het officiële debuut van de 19-jarige Bijlow, die als vervanger van de geblesseerde Brad Jones verder een prima optreden kende. De zelf opgeleide doelman liet in de beginfase al zien over kwaliteiten te beschikken door op tijd zijn doel uit te komen bij een inzet van Jensen en maakte ook in het vervolg van de wedstrijd een rustige indruk, al kreeg hij verder niet zo heel veel meer te doen.

Ook Feyenoord wist na rust niet heel veel uitgespeelde kansen te creëren, ondanks dat de rood-witten veruit de betere ploeg waren. Enerzijds lag dat aan het feit dat de motor in het begin van het seizoen nog niet op volle toeren draaide, anderzijds aan het gegeven dat een aanval regelmatig in vroegtijdig stadium de kop werd ingedrukt door een Twentse overtreding.

Dat de winnende goal ontstond uit een vrije trap, was dan ook geen toeval. Jens Toornstra draaide na een uur een vrije trap tussen de keeper en de penaltystip, waar Steven Berghuis precies op tijd opdook om de 2-1 binnen te knikken en zichzelf te belonen voor zijn sterke optreden na rust.
Veel moeite om die voorsprong te verdedigen had Feyenoord in het laatste half uur, waarin ook Jeremiah St. Juste zijn officiële debuut maakte, niet. De derde Feyenoord-goal hing meer in de lucht dan de gelijkmaker, al kreeg Isaac Buckley-Ricketts kort voor tijd uit het niets nog een flinke mogelijkheid. Omdat zijn poging hoog over ging, voegde Feyenoord zich bij het rijtje koplopers van de Eredivisie, in de wetenschap dat het een week de tijd heeft om richting de stadsderby tegen Excelsior (volgende week zondag) verder aan de automatismen te werken.