Nieuws

‘BeNeLiga dichterbij na akkoord tussen topclubs’

on

Standard Luik-voorzitter Roland Duchatelet dringt niet voor de eerste keer aan op de komst van de BeNeLiga. Ajax, PSV Anderlecht en Club Brugge zouden zelfs al akkoord zijn over het plan om de Nederlandse en Belgische competitie samen te voegen.

“Er zijn momenteel vijf grote Europese competities, of zes in de nabije toekomst als Rusland blijft groeien”, zegt Duchatelet in Sudpresse. “De rest is gedoemd om te verdwijnen. Tenzij we samen met Nederland de BeNeliga starten, zal het Belgische voetbal een natuurlijke dood sterven op Europees vlak.”

In Europa is de laatste tijd zoveel gebeurd, dat het in de ogen van de preses voor Belgische en Nederlandse clubs niet meer mogelijk is om met de grootmachten te concurreren. In zijn voorstel komt er een BeNeLiga met twintig teams, waarvan twaalf uit Nederland en acht uit België.

De nood is volgens Duchatalet hoog. “We moeten absoluut vermijden af te glijden naar het voorbeeld van Portugal, waar zes van de zestien clubs voor minder dan 3.000 toeschouwers spelen. Als we te lang wachten, mag België zich aan hetzelfde scenario verwachten.”

“We moeten zo snel mogelijk beginnen met het opzetten van deze competitie”, dringt hij vervolgens aan. “Realistisch gezien kan het over twee jaar klaar zijn. Anderlecht, Club Brugge, Ajax en PSV zijn alvast akkoord over de Beneliga.”

Voor Standard Luik is het menens, zo blijkt wel uit het dreigement waarmee de voorzitter afsluit. “Als het project mislukt, zal Standard vragen om te mogen aansluiten bij de Franse Ligue 1. Zoiets is wettelijk mogelijk, als de Fransen het goedkeuren…”

Bron: Voetbalprimeur.nl

You must be logged in to post a comment Login