Beloften onderuit in doelpuntenfestijn

Jong Feyenoord/Excelsior heeft maandagavond de topper in de beloftencompetitie tegen Jong PSV nipts verloren. Op Varkenoord vielen maarliefst negen doelpunten: 4-5. Jong Feyenoord/Excelsior begon de wedstrijd met elf spelers van de eerste selectie. Wesley Verhoek, Guyon Fernandez, Mitchell Te Vrede en Harmeet Singh maakten de doelpunten namens de thuisploeg.

De grote winnaar van de openingsfase van de wedstrijd was het publiek op Varkenoord. Zij zagen het spel zich in de eerste minuten in een razend tempo voltrekken, met twee zeer snelle doelpunten als resultaat. De bezoekers kwamen al binnen drie minuten op voorsprong, na ongelukkig defensief optreden aan de kant van Jong Feyenoord/Excelsior. Nadat Omar Elabdellaoui een steekpass nog net aanraakte, stond Kamohelo Mokotjo op het verkeerde been, waardoor Memphis Depay plots alle ruimte kreeg om binnen te schieten: 1-0.

Jong Feyenoord/Excelsior kon al binnen een minuut iets terug doen. Dit keer was het de defensie van Jong PSV die de fout in ging, waardoor Wesley Verhoek van dichtbij raak kon schieten.

Onder toeziend oog van onder meer Ronald Koeman en Martin van Geel ontpopte Jong Feyenoord/Excelsior zich in het restant van de eerste helft tot sterkste ploeg op het veld, met bij vlagen prima combinatiespel. Het elftal van coach Giovanni van Bronckhorst wist daarbij verschillende keren te profiteren van de snelheid van Guyon Fernandez en de vaak mee opkomende linksback Miquel Nelom.

Na ruim een kwartier stond de verdediger aan de basis van een goede mogelijkheid, toen hij vanaf de linkerkant een voorzet afleverde die hard werd binnen gekopt door Mitchell Te Vrede. Keeper Nigel Bertrams wist de bal ternauwernood te redden. Twee minuten later was het alsnog raak, toen Guyon Fernandez in stelling werd gebracht door Verhoek. De steekpass van de rechtsbuiten werd door drie spelers van Jong PSV gemist, waarna Fernandez oog in oog met de keeper koel bleef en hard raak schoot.

Waar Jong Feyenoord/Excelsior in de eerste helft de bovenliggende partij was, waren beide ploegen na rust meer in evenwicht. Dat werd ook vroeg in de tweede helft in de score uitgedrukt, dankzij een goal van Jong PSV-spits Jurgen Locadia. Hij schoot van grote afstand op doel en zag Graafland op het vochtige gras over de stuiterende bal heen duiken.

De keeper maakte zijn fout een kwartier later goed, toen hij een vrije trap van Stefan Nijland op formidabele wijze uit de kruising stompte. Graafland kon vervolgens alleen niet voorkomen dat Jong PSV uit de hoekschop die volgde alsnog scoorde. Nadat de bal bleef hangen in een kluwen van spelers, was het Gianluca Maria die van dichtbij binnen tikte.

Tegen die tijd had Mitchell Te Vrede al het derde doelpunt van Jong Feyenoord/Excelsior op het scorebord gezet. Na een actie van de sterk spelende Fernandez kreeg de spits bij de tweede paal alle vrijheid om de bal het beslissende zetje over de doellijn te geven.

Nadat Jong PSV in het laatste kwartier nog twee keer wist te scoren, via een benutte strafschop van Locadia en een fraaie treffer van invaller Ruben Morales leek de wedstrijd gespeeld. Jong Feyenoord/Excelsior kwam desondanks nog terug in de wedstrijd, toen Singh acht minuten voor tijd profiteerde van een fout van keeper Bertrams.

Zodoende bleef het tot aan de slotminuut spannend op Varkenoord, met twee ploegen die tot het laatste fluitsignaal alles gaven. Dat resulteerde in de slotminuut nog in een opstootje, waarbij PSV’er Maria zijn tweede gele kaart kreeg Een doelpunt leverde dat niet meer op, waardoor Jong Feyenoord/Excelsior met 4-5 onderuit ging.

Jong Feyenoord/Excelsior – Jong PSV 4-5

3’ 0-1 Depay
4’ 1-1 Verhoek
19’ 2-1 Fernandez
53’ 2-2 Locadia
63’ 3-2 Te Vrede
69’ 3-3 Maria
75’ 3-4 Locadia (strafschop)
80’ 3-5 Morales