Beloften boeken eerste overwinning in Divisie A

Jong Feyenoord/Excelsior heeft maandagavond de eerste zege geboekt in de Beloftencompetitie Divisie A. De ploeg van coach Giovanni van Bronckhorst was op Woudestein – op Varkenoord was het hoofdveld vanwege eerdere regenval onbespeelbaar – met 2-1 te sterk voor Jong sc Heerenveen. Die stand was bij rust al bereikt. Harmeet Singh en Anass Achahbar brachten hun ploeg binnen twintig minuten op een comfortabele 2-0 voorsprong, waarna Arsenio Valpoort namens de Friezen vlak voor rust iets terugdeed. Ondanks enkele grote mogelijkheden voor de gasten trok Jong Feyenoord/Excelsior de voorsprong over de streep.

Bij het zien van de opstelling van Jong Feyenoord/Excelsior werd nog maar eens duidelijk over welke luxe trainer Ronald Koeman dit seizoen kan beschikken. Omdat de selectie dusdanig breed is en er op dit moment weinig blessures te noteren zijn, kon coach Giovanni van Bronckhorst tegen Jong sc Heerenveen een basisploeg het veld insturen die volledig bestond uit spelers uit de A-selectie.

Van die spelers manifesteerde met name Achahbar zich tijdens de eerste helft. De kleine aanvaller was bij veel Rotterdamse aanvallen betrokken en had een groot aandeel in de 2-0 voorsprong die na een kleine twintig minuten op het scorebord stond. Eerst speelde Achahbar zich met een individuele actie knap vrij en zette hij met een slim passje Singh alleen voor de keeper, die niet faalde en zijn ploeg op voorsprong zette. Even later waren de rollen omgedraaid, toen Singh uit een afgeslagen hoekschop van buiten het strafschopgebied uithaalde en Achahbar vlak voor het doel het laatste zetje gaf.

Hoewel Jong Feyenoord/Excelsior daarmee al op koers leek voor de eerste competitiezege in Divisie A, had de ploeg het duel minder onder controle dan de comfortabele tussenstand deed vermoeden. Jong Feyenoord/Excelsior had weliswaar het meeste balbezit en was agressief in de duels, maar kon niet voorkomen dat Jong sc Heerenveen met enkele tegenstoten gevaarlijk werd.

Eén van die tegenstoten werd de thuisploeg vlak voor rust te machtig. Valpoort speelde zich vanaf de linkerkant van het strafschopgebied op knappe wijze vrij, waarna de aanvaller de bal fraai om doelman Ronald Graafland heen krulde en daarmee zijn ploeg terugbracht in de wedstrijd.

De tegentreffer had de gasten zichtbaar vertrouwen gegeven, zo bleek na de rust. Jong Feyenoord/Excelsior werd voor het eerst serieus teruggedrongen op eigen helft en Graafland moest in korte tijd meerdere keren in actie komen, waarbij met name Valpoort en Hakim Ziyech enkele keren gevaarlijk opdoken voor de doelman. De ploeg van Van Bronckhorst kwam met name goed weg toen Valpoort de bal voor open doel op miraculeuze wijze naast gleed en Jens Jurn Streutker in kansrijke positie over schoot.

Zo was het spelbeeld na rust compleet veranderd op Woudestein. Waar Jong Feyenoord/Excelsior de tegenstander tijdens de eerste helft aftroefde op felheid, kwam de ploeg in het tweede bedrijf steeds minder van de eigen helft af en lukte het de voorhoede niet om met dezelfde dreiging te spelen.

Doordat Jong sc Heerenveen alles op de aanval zette om de gelijkmaker te forceren, ontstond er aan de andere kant van het veld wat meer ruimte voor de thuisploeg. De counters werden echter met te weinig precisie uitgevoerd om het duel te beslissen, waardoor het tot de laatste minuut spannend bleef op Woudestein. Hoewel er nog een aantal hachelijke situaties ontstond voor het doel van Graafland, trok Jong Feyenoord/Excelsior de 2-1 voorsprong over de streep en boekte daardoor de eerste competitiezege in Divisie A.

Jong Feyenoord/Excelsior – Jong sc Heerenveen 2-1