Nieuws

Belangrijke informatie omtrent vuurwerk in De Kuip

on

Met de thuiswedstrijd tegen FC Twente van aanstaande zondag begint voor Feyenoord het Eredivisieseizoen 2017-2018, waarin de club de landstitel verdedigt. Ook in het nieuwe seizoen roept Feyenoord haar supporters op het team positief te steunen en zich te onthouden van zaken die de club (grote) schade toebrengen, zoals het afsteken van vuurwerk (o.a. fakkels, rookpotten en knalvuurwerk).
Naar aanleiding van het afsteken van vuurwerk in het stadion krijgt de club boetes opgelegd. In de voorgaande voetbalseizoenen is Feyenoord herhaaldelijk hard aangepakt hiervoor. De club is de afgelopen jaren door de KNVB en de UEFA voor vele duizenden euro’s beboet voor het afsteken van vuurwerk, geld dat daardoor dus niet kon worden geïnvesteerd in bijvoorbeeld het versterken van het eerste elftal en/of de jeugdopleiding. 

De zware sancties die kunnen voortvloeien uit het afsteken van vuurwerk treffen de club financieel, maar hebben mogelijk ook gevolgen voor (mede)supporters. Zo kan Feyenoord in UEFA verband maar ook in de Eredivisie worden veroordeeld tot het spelen van een thuiswedstrijd met verplicht (gedeeltelijk) lege tribunes. En dat terwijl al zo vaak is bewezen hoeveel baat het team heeft bij de massale steun van de supporters in een volle Kuip…

Behalve de mogelijke financiële- en imagoschade voor Feyenoord, brengt het afsteken van vuurwerk ook grote veiligheids- en gezondheidsrisico’s met zich mee en kan het zorgen voor levensgevaarlijke situaties voor je medesupporters. Diverse vuurwerksoorten bevatten stoffen die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. Vuurwerk heeft bijvoorbeeld al geleid tot ademhalingsproblemen en ernstige brandwonden bij supporters. Naast gezondheidsrisico’s heeft vuurwerk ook al veel materiële schade opgeleverd, in de vorm van zwaar beschadigde stadionstoeltjes of kleding van supporters.

Volgens de standaardvoorwaarden van de KNVB, de richtlijn stadionverbod van de KNVB en de gedragsregels van Feyenoord staat voor het in het bezit hebben en/of voorhanden hebben en/of afsteken van vuurwerk een stadionverbod-termijn van achttien maanden. Het afgelopen seizoen heeft de KNVB 36 Feyenoord-supporters een landelijk stadionverbod opgelegd voor het bezit en/of voorhanden hebben en/of afsteken van vuurwerk. Feyenoord streeft naar minder vuurwerkincidenten, zodat er ook minder stadionverboden opgelegd hoeven te worden.

Feyenoord doet daarom een dringend beroep op alle supporters om geen vuurwerk (zoals de eerder genoemde fakkels, rookpotten en knalvuurwerk) af te steken in De Kuip. Meer informatie over het afsteken van vuurwerk en de mogelijke gevolgen er van vind je hier. Voorkom schade aan je medesupporters, je club en/of het stadion en neem niet het risico van een langlopend stadionverbod!

Aanbevolen voor jou

You must be logged in to post a comment Login