Nieuws

‘BAM of Red de Kuip gaat De Kuip vernieuwen’

on

Bouwer BAM of de stichting Red de Kuip gaat het Feyenoordstadion vernieuwen. Beide partijen zijn door de ‘Feyenoord-trojka’ uitverkoren om hun plannen verder uit te werken. Op 25 april wordt een knoop doorgehakt welke van de twee kandidaten deze prestigieuze megaklus mag klaren.

‘Dit zijn de beste plannen’, zegt woordvoerder Wim van Sluis. ‘Hiermee krijgt Feyenoord een stadion voor 70.000 mensen, multi-functioneel mét schuifdak, en voor een prijs die goed is terug te verdienen. Hiermee heeft de club voor ten minste 50 jaar een prachtig voetbalthuis dat tegelijkertijd het grootste is van Nederland.’

Het driemanschap – oud-wethouder Van Sluis, Kuip-commissaris Hans Vervat en oud-Kuip-directeur Jos van der Vegt – kreeg gisteren groen licht van de stichting 1 Feyenoord, waarin alle geledingen van club en stadion plus de supporters zijn vertegenwoordigd. ‘Iedereen was enthousiast’, benadrukt hij.

Zowel BAM als Red de Kuip – met Besix als partner – gaat uit van de bestaande Kuip als basis. Red de Kuip timmert al bijna twee jaar aan de weg en wil het oude voetbalbolwerk een nieuw leven geven. Daarvoor komt er een derde ring bovenop het gebouw en een ‘schil’ met voorzieningen om het stadion heen. Er is plek voor 70.000 toeschouwers.

Steun achterban cruciaal
BAM komt met ‘De Nieuwe Kuip’, eveneens met 70.000 plekken. De beroemde voetbaltempel wordt dan omgetoverd tot een multifunctioneel stadion, zo stelt de bouwgigant, met behoud van het ‘Kuipgevoel’.

Volgens Van Sluis is er vooral gekeken naar de aspecten ‘bouwen en draagvlak’. Cruciaal was bijvoorbeeld de steun van de grote achterban van Feyenoord, die een belangrijke stem in het kapittel kreeg.

De trojka stelt dat Red de Kuip 206 miljoen euro gaat kosten en het BAM-plan 196 miljoen euro. ‘En met een bouwprijs van rond de 200 miljoen euro is een stadion beter te exploiteren dan voor 300 miljoen euro. Beide aanbiedingen leveren bovendien het minste risico op voor Feyenoord én voor Rotterdam.’

Anderen vallen af
Nu voor deze twee initiatieven is gekozen, betekent dit dat bouwer VolkerWessels dit prestigieuze karwei opnieuw misloopt. Vorig jaar ging het eveneens mis, toen nieuwbouw op Varkenoord in de Rotterdamse politiek strandde. Ook hoogleraar Hennis de Ridder, architect Erick van Egeraat, architectenbureau Zwarts & Jansma en KCAP Architects&Planners vallen af.

In een eerste reactie zegt directeur Marc de Vreede van BAM Utiliteitsbouw heel blij te zijn met de ‘finaleplek’. ‘Maar we zijn nog niet aan de finish. Dit is heel mooi en we gaan hierop door.’

Ook Erwin Eekelaar van Red de Kuip is in zijn nopjes. ‘Fantastisch, we hebben al onze doelen bereikt. Eindelijk is alles objectief en open beoordeeld en gaat het om wat goed is voor Feyenoord.’

Bron; Ad.nl

20140402-083027.jpg

You must be logged in to post a comment Login