Nieuws

Arrestaties leidt tot verontwaardigde reacties 

on

De arrestatie van 325 demonstranten zondag bij de Kuip heeft tot verontwaardigde reacties geleid. De hele groep werd opgepakt ‘nadat enkele personen zich tegen de politie keerden’. De supportersvereniging doet onderzoek.
De honderden boze Feyenoord-fans die meeliepen met de ‘mars van onvrede’ tegen het bestuur van de Rotterdamse club, werden bij een smalle doorgang naast de Kuip door de Mobiele Eenheid ingesloten. Als ‘ludieke actie’ wilden de demonstrerende fans verhuisdozen bij het Maasgebouw afleveren, met de boodschap dat algemeen directeur Eric Gudde moest vertrekken. Zo ver kwamen ze echter niet. 
De politie wilde koste wat het kost geen herhaling van de Maasgebouwrellen in 2011, toen agenten in het nauw hun wapen trokken. ,,We hebben een grens getrokken. De protestmars mocht niet bij het Maasgebouw komen,” stelt politiechef Frank Paauw. Die bezweert dat het optreden ‘geen oorlogsverklaring is aan de supporters’. 
Burgemeester Ahmed Aboutaleb: ,,Ja, je hebt het recht te demonstreren, maar niet het recht zelf je plek te kiezen.” De demonstratie was niet officieel bij de gemeente aangekondigd ‘dus konden we vooraf geen afspraken maken’. 
Onrustig 

De route was door supporterswebsite Lunaticnews wel op internet gezet, waardoor de politie exact wist hoe de protestgangers zouden lopen. Bij het insluiten van de supporters was het onrustig, net als toen aan weerszijden zich meer kijkers meldden. De eerste arrestaties volgden. 
Ook binnen de Kuip -waar tientallen fans keken naar de massa buiten- liep de spanning op. Hierbij raakten twee stewards lichtgewond. De demonstranten wachtten rustig af, waarna ze één voor één op de foto werden gezet door de politie. 
Enkele supporters keerden zich hierop tegen de ME, zowel met verbaal als fysiek geweld, aldus een verklaring van de politie. Hierop besloten de politiechef, burgemeester en hoofdofficier de hele groep te arresteren. Dit tot grote verontwaardiging van de arrestanten, die een boete kregen van 220 euro. 
Ver na de wedstrijd stonden enkele arrestanten nog in de kou buiten bij het politiebureau. Volgens Paauw hield de politie zich aan de wet. De supportersverening onderzoekt het incident.

Bron: Rijnmond.nl

  

You must be logged in to post a comment Login