Nieuws

Armlastig Feyenoord betaalt directie 1,2 miljoen euro

on

Ondanks dat voetbalclub Feyenoord een negatief eigen vermogen heeft van ruim 6 miljoen euro, en dat er geen geld is voor nieuwe spelers, hebben de 3 directieleden samen toch 1,17 miljoen euro verdeeld.

De beloning van de 3 bestuurders van Feyenoord in het seizoen 2012 – 2013 was in totaal 1.173.117 euro, zelfs iets meer dan het jaar daarvoor. De bezoldiging van bestuurders omvat periodiek betaalde beloningen, zoals salarissen, vakantiegeld, sociale lasten (inclusief crisisheffing) en pensioenpremies.

De directie bestaat uit voormalig gemeenteambtenaar Eric Gudde als algemeen directeur, commercieel directeur Mark Koevermans en technisch directeur Martin van Geel. Een verdeling tussen de directieleden geeft Feyenoord niet. Ook is het niet duidelijk wat het vaste en wat het variabele deel is van de beloning.

De hoge beloningen zijn opvallend, omdat Feyenoord al jaren kampt met meer schuld dan bezit en op de huid wordt gezeten door de licentiecommissie van de KNVB. Het negatief eigen vermogen was op 30 juni 6,2 miljoen euro. Het negatieve werkkapitaal was in de zomerstop 12,9 miljoen euro. Feyenoord zit in categorie 2 van het KNVB licentiesysteem.

Feyenoord wist vorig seizoen wel de omzet te verhogen van 38,7 naar 45,2 miljoen euro. De club maakte een nettowinst van 2,7 miljoen euro, door een strakke begrotingsdiscipline.

In het vorige boekjaar bedroeg de omzet van seizoenkaarten 8,1 miljoen euro, een stijging met 900.000 euro. In totaal zijn 31.103
(halve) seizoenkaarten verkocht, 2.323 seizoenkaarten meer dan in seizoen 2011/2012.

De ‘Vrienden van Feyenoord’ hebben de club de afgelopen jaren met miljoenen euro’s van de afgrond gered, zij hebben nu 49,9% van de club in handen. In het seizoen 2012 / 2013 hebben ze nog eens 625.000 euro in de kas gestort en deze zomer hebben ze weer een extra kapitaalstorting gedaan van 1 miljoen.

Het eigen vermogen is tijdens het afgelopen seizoen iets verbeterd van 9,5 miljoen euro negatief naar 6,2 miljoen euro negatief. De verbetering van het eigen vermogen is het gevolg van de winst over het boekjaar en de storting door de Vrienden. Toch heeft Feyenoord nog wel aanzienlijk meer schuld dan bezit. De club werkt met een werkkapitaal van negatief 12,9 miljoen euro.

Feyenoord schrijft zelf over de financiële positie: “De afspraken met financiers en kredietinstellingen zijn zodanig dat, onder voorbehoud van onvoorziene omstandigheden, de liquiditeit het komende jaar is gewaarborgd.” Feyenoord heeft een kredietovereenkomst met ABN Amro voor 4 miljoen euro.

De balans van Feyenoord is vrij klein met een totaal vermogen van 15,5 miljoen euro. De spelers staan voor 3 miljoen euro op de balans. Andere spelers zijn ondergebracht in diverse (externe) spelersfondsen. Feyenoord heeft 9 miljoen euro schuld en er staat nog voor 10 miljoen euro aan verplichtingen uit.

De Feyenoord-directie verloor vorig jaar 1 miljoen euro door mislukte plannen met een nieuw stadion.

Technisch directeur Van Geel verwacht niet dat Feyenoord kampioen wordt, omdat daar de financiële middelen voor ontbreken.

Bron: RTLnieuws.nl

20131011-124627.jpg

You must be logged in to post a comment Login