Feyenoordinbeeld

‘Als je echt goed bent, loopt de tegenstander achter jou aan’ 

on

Trainer Erik Ten Hag van FC Utrecht zette Feyenoord schaakmat. Alex Pastoor kan zondag met Sparta hetzelfde doen.

.

In de trainerskamer van FC Utrecht keken ze elkaar verleden week indringend aan. Dé manier om koploper Feyenoord aan het wankelen te brengen? Daarover had trainer Jurgen Streppel met zijn Heerenveen al eerder een masterclass gegeven op 30 oktober in de Kuip. Een helft lang domineerden de Friezen, al was de ruststand destijds 2-1 in het voordeel van Feyenoord.

.

De Friese aanpak moest de leidraad vormen voor een overwinning van FC Utrecht tegen de koploper. Feyenoord herstelde zich die bewuste 30 oktober overigens vooral door Dirk Kuyt en Jens Toornstra na rust van positie te laten ruilen. Tactisch succes betaalt zich niet altijd uit overigens, want het werd nog wel 2-2.

.

Zondag was er dus in Galgenwaard, op de opportunistische en hectische slotfase na, opnieuw een tactische overrompeling. FC Utrecht was de baas. Ten Hag wilde gebruik maken van het feit dat de 36-jarige Dirk Kuyt vooral als tweede spits wil fungeren en het echt druk zetten op de defensie van de tegenstander vaak minder fanatiek uitvoert.

.

Dat laatste weet de technische staf van Feyenoord natuurlijk ook, maar de treffer (1-1) tegen FC Utrecht en bijvoorbeeld de prima wedstrijd van Kuyt tegen PEC Zwolle zijn aspecten waarom trainer Giovanni van Bronckhorst die zwakte op de koop toeneemt.

.

Wat wilde FC Utrecht nou precies tegen Feyenoord? 

• Dat El Ahmadi vanuit hun derde aanvaller Barazite zou gaan spelen en zo min mogelijk zou doorschuiven op de vrije middenvelder Ayoub van FC Utrecht.

• Dat Amrabat en Strieder koppeltjes zouden vormen met Vilhena en Kuyt op het middenveld.

• Dat Ayoub zo vaak mogelijk de vrije man zou worden op het veld. De praktijk? 

• Van Bronckhorst wilde de dreiging van Ayoub vooral neutraliseren door Toornstra bij balverlies snel te laten terugzakken richting de spelverder. Alleen: Ayoub is nou zo’n slimme speler dat hij er voortdurend voor zorgde om de afstand tussen hem en Toornstra groot bleef. Als El Ahmadi dan wilde bijspringen om Ayoub op te vangen, kwam Barazite vrij.

.
Feyenoord wilde centraal achterin per se één man overhouden om de twee Utrechtse spitsen Haller en Zivkovic te kunnen schaduwen. Dat werd, naast Botteghin en Van der Heijden, linksback Nelom. Dat zag Ten Hag ook en die liet meteen zijn jonge rechtsback Troupée zo diep mogelijk doorschuiven in de zone die Nelom steeds verliet. De arme Elia diende vervolgens voortdurend mee terug te schuiven met Troupée. 

.

Zivkovic week vervolgens vaak slim uit naar links waar Karsdorp was doorgeschoven naar het middenveld. De nauwelijks wendbare Botteghin moest dan een soort veredelde rechtsback spelen. ,,Onze verdediging kwam scheef te staan,” gaf Van Bronckhorst toe.

.

Het werd uiteindelijk toch 3-3, door de individuele klasse van Feyenoord en zeker ook door de naïviteit FC Utrecht. Maar het was en bleef een tactische eyeopener. Feyenoord werd dit seizoen in Deventer tegen Go Ahead Eagles afgetroefd op agressiviteit. In Turkije tegen Fenerbahçe werd het omver geblazen door de kracht van de Turkse ploeg. En op Old Trafford waren de sterren van Manchester United een maatje te groot.

.

Maar FC Utrecht, dat troefde Feyenoord volledig af op basis van tactiek. Wat zegt dat nu over de Rotterdamse derby Feyenoord-Sparta van zondag? Naast Ten Hag staat ook Alex Pastoor bekend om het vermogen om zijn elftallen tactisch slim neer te zetten.

.

En rechtsback Denzell Dumfries zou je qua aanvallende speelstijl als een kopie van Troupée kunnen beschouwen. Aan de andere kant: Sparta speelt graag met drie aanvallers van wie twee op de flanken, een systeem waar Feyenoord dolgraag tegen acteert.

.

Ook Willem van Hanegem, voormalig trainer van Feyenoord, FC Utrecht en Sparta, is benieuwd naar wat Pastoor in petto heeft. Hij wijst er wel op dat strategie alleen niet zaligmakend is. ,,Ik denk ook nog steeds: als Elia afgelopen zondagmiddag nou wel goed was geweest, had die Troupée dan niet gewoon achter hem aan gelopen? Tactiek is een middel, maar als je echt goed bent, loopt de tegenstander achter jou aan.”

.

Bron: Ad.nl

Aanbevolen voor jou

You must be logged in to post a comment Login