Nieuws

Advocaat waarschuwt supporters voor consequenties boetes 

on

De boete van 220 euro die opgepakte Feyenoordsupporters zondag hebben gekregen bij De Kuip kunnen vervelende consequenties hebben, zo waarschuwt strafrechtadvocaat Frank van Ardenne. Ze kunnen in de problemen komen bij het aanvragen van een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) en mogelijk een stadionverbod opgelegd krijgen.
Volgens Van Ardenne is het belangrijk dat mensen niet tekenen voor de boete en om binnen 14 dagen in verzet te komen. „Mocht je te horen krijgen dat je verzet ongegrond is, dan kun je naar de rechter. En ik heb er vertrouwen in dat hij hier kritisch naar kijkt.” Bij een soortgelijke, massale aanhouding in 2006 van Feyenoordsupporters stelde de Nationale Ombudsman dat er misbruik gemaakt is van het strafrecht.
Voor Van Ardenne is het dan ook een raadsel waarom deze groep op strafrechtelijke gronden is aangehouden en niet middels bestuurlijke ophouding. „Wellicht is het om efficiencyredenen, want de burgemeester moet bij bestuurlijke ophouding iedereen persoonlijk motiveren waarom hij of zij tijdelijk van zijn vrijheid is beroofd.” Een bestuurlijke boete heeft ook minder verregaande consequenties. „Nu hebben mensen een strafblad en komen ze in de problemen bij het aanvragen van een VOG en kunnen ze een stadionverbod krijgen. Ook komen ze terecht in hele andere systemen.”
Het toepassen van het strafrecht druist volgens Van Ardenne ook in tegen de trend dat veel zaken van uit het strafrecht juist naar het bestuursrecht schuiven.

Bron: metronieuws.nl

   

 

You must be logged in to post a comment Login