Nieuws

AD: ‘Kans reëel dat Kuip leeg blijft tegen ADO Den Haag’

on

Robin van Persie en Giovanni van Bronckhorst die voor lege tribunes afscheid nemen bij Feyenoord. Het is een reëel doemscenario, nu een nieuwe sanctie onderweg is wegens het afsteken van vuurwerk door Rotterdamse fans.

Hardop spreken ze het niet uit. Dat zou niet slim zijn. Je kunt de tuchtcommissie van de KNVB maar op een idee brengen. Maar nu de aanklager van de KNVB al een tijdje bezig is met zijn onderzoek naar de gebeurtenissen bij de start van de bekerwedstrijd tussen Feyenoord en Ajax (0-3), houden de beleids­bepalers in de Kuip hun hart vast.

Welke straf ploft er eerdaags op de deurmat wegens het afsteken van vuurwerk? Voor de duidelijkheid alles nog even op een rijtje. Volgende week speelt Feyenoord in de Kuip tegen Heerenveen en de tuchtcommissie heeft bepaald dat vak S, waar het meest fanatieke deel van de aanhang is gehuisvest, helemaal leeg moet blijven. Bovendien moest er 15.000 euro worden overgemaakt naar Zeist. Dit omdat de aanhang van de Rotterdammers vuurwerk afstak in december tijdens de wedstrijd tegen PSV (2-1).

Omdat de fanatieke aanhang datzelfde deed rond de competitiewedstrijd tegen Ajax (6-2) plofte er ook al een rekening van 25.000 euro neer in de Kuip. Maar tijdens de bekerwedstrijd op 27 februari werd er nog veel meer vuurwerk afgestoken dan tijdens de twee wedstrijden waar Feyenoord vanuit Zeist al voor is bestraft.

Wat doet de KNVB deze keer? Stel dat de Kuip een wedstrijd helemaal leeg moet blijven? Daar vrezen ze in Rotterdam-Zuid wel voor. En als de KNVB de regels heel strikt hanteert, wat zijn dan de gevolgen van zo’n straf voor het afscheid van trainer Giovanni van Bronckhorst en aanvoerder Robin van Persie?

De tuchtcommissie voegt vaak schriftelijk de volgende regel toe aan een straf: de sanctie moet worden uitgevoerd ‘de eerstvolgende wedstrijd vier weken na’ en dan volgt doorgaans de datum waarop de uitspraak is gedaan. Bij Feyenoord kregen ze de straf voor het lege vak S op 4 maart binnen en dus is het treffen met Heerenveen op 4 april de gelegenheid waarbij de straf wordt uitgevoerd.

Feyenoord kan theoretisch nog verzeild raken in de play-offs om Europees voetbal, maar normaliter speelt de club na de wedstrijd tegen Heerenveen nog maar driemaal in eigen stadion, tegen Heracles (13 april), AZ (20 april) en ADO Den Haag (12 mei, de laatste competitieronde). Stel dat de KNVB wederom vakken of misschien wel een heel stadion leeg wil hebben. Kunnen ze het in Zeist dan maken om dat op 12 mei te doen, de dag dat Robin van Persie (35) afscheid neemt als profvoetballer? De dag dat het publiek nog eenmaal de topscorer aller tijden van Oranje in actie kan zien? De dag ook waarop Giovanni van Bronck­horst de deur van de Kuip achter zich dicht trekt. De trainer die de prijzenkast van Feyenoord binnen een paar jaar tijd stevig aanvulde, met de landstitel van 2017 als absoluut hoogtepunt.

En stel dat ze de eventuele sanctie – ze rekenen in de Kuip zeker niet op clementie vanuit Zeist, maar hopen vooral op slechts een boete – doorschuiven naar komend seizoen. Moet de nieuwe trainer Jaap Stam dan aftrappen met lege vakken in het stadion?

Van Bronckhorst omschrijft het dilemma. ,,Iedereen vindt het mooi’’, zegt hij over het vuurwerk kort voor een wedstrijd of, zoals in de Champions League tegen Napoli vorig seizoen, in de slotfase van een wedstrijd. ,,Ook ik vind het mooi als ik het veld op loop. Maar dan praat ik puur over wat het met het team kan doen. Maar uiteindelijk moet het niet zo zijn dat je met lege plekken in het stadion komt te zitten. Dan werkt het de ene week goed, hoewel het verboden is, maar uiteindelijk moet je dan toch voor een leeg vak spelen. Er loopt nu nog een zaak bij de tucht­commissie. Uiteindelijk is dat niet positief voor mij, voor de club en voor de spelers. In een stadion met lege plekken spelen, is gewoon nooit goed.’’

Bron: AD.nl

Aanbevolen voor jou

You must be logged in to post a comment Login