Nieuws

AD: ‘Feyenoord lijkt afscheid te gaan nemen van Van Bronckhorst, positie Van Geel onder druk’

on

Na vier intensieve seizoenen, met vijf prijzen, zouden Giovanni van Bronckhorst en Feyenoord op elkaar uitgekeken zijn. Als de voortekenen niet bedriegen, is Giovanni van Bronckhorst bezig aan zijn laatste maanden als hoofdtrainer van Feyenoord. De club en zijn prijzen­pakker lijken af te koersen op een afscheid in mei.

Toen Feyenoord een jaar geleden incheckte in hotel Los Monteros in Marbella, ging het de hele week slechts over één ding: wanneer zou de leiding van de Rotterdammers bekendmaken dat verloren zoon Robin van Persie terugkeerde naar de Kuip? De nummer 3 van de eredivisie streek vandaag weer neer in het luxueuze logement aan de Spaanse kust, dat al zo lang als uitvalsbasis dient tijdens de winterstop.

Of Jeremiah St. Juste en Tonny Vilhena inderdaad vertrekken en of Rick Karsdorp als huurling wordt teruggehaald, zijn ditmaal voetnoten vergeleken bij de nieuwe grote kwestie die op tafel ligt. Veel, heel veel zelfs, wijst erop dat een vertrek van Giovanni van Bronckhorst bij Feyenoord nabij is. Beide partijen zouden het na vier seizoenen intensief samenwerken eigenlijk wel welletjes vinden.

Maar wie hakt eerdaags die knoop door? Het zou Feyenoord in publicitair opzicht natuurlijk niet slecht uitkomen als de qua prijzen meest succesvolle trainer uit de clubgeschiedenis zélf aangeeft dat een vertrek bij zijn grote liefde de juiste keuze is. Van Bronckhorst (43), de man die een einde wist te maken aan achttien jaar smachten naar een nieuwe landstitel. Het volksfeest van 14 mei 2017 staat voor eeuwig op zijn naam, net zo goed als de twee KNVB-bekers en de twee Johan Cruijff Schalen die onder zijn leiding in de Rotterdamse prijzenkast verdwenen. Daartegenover staan de recordreeks aan nederlagen in zijn debuutseizoen, de tegenvallende vierde plaats in de vorige jaargang en de worsteling in het huidige seizoen.

Is een vijfde jaar samenwerken überhaupt verstandig? De clubleiding stelt officieel dat januari de tijd is om daar samen over te praten, en zwijgt verder. En Van Bronckhorst? ,,Iedereen denkt na over zijn toekomst’’, zei de 106-voudig international tijdens zijn laatste persconferentie in de Kuip in 2018. ,,Ook ik. Die gedachten houd ik voor mezelf. Ik snap de vraag. Die is gerechtvaardigd. Maar mijn antwoord ook, denk ik. Of ik de ambitie heb om een club in het buitenland te trainen? Natuurlijk. Of dat op korte termijn kan? Dat weet ik niet. Niet in de winterstop al, haha.’’

Maar vorig seizoen wuifde Van Bronckhorst suggesties dat hij bij zijn oude clubs Arsenal of Rangers aan de slag zou gaan als trainer met een brede glimlach weg. Meteen. ,,Dat is ook zo. Jullie weten allemaal dat mijn gevoel het allerbelangrijkste is. Dat gevoel wordt bepaald door dingen die ik ervaar. En dan zegt mijn gevoel wat ik moet gaan doen.’’

De trainer zou volgens ingewijden erg benieuwd zijn naar de officiële mening van de leiding van Feyenoord. Dat verdient enige uitleg. Algemeen directeur Jan de Jong en technisch directeur Martin van Geel waren niet lang geleden nog overduidelijk fan van Van Bronckhorst. Het derde directielid, voormalig tennisser Mark Koevermans, bemoeit zich traditioneel niet met het technische gedeelte van het beleid.

De Jong repte over een ‘Arsène Wenger-achtige rol’ in de Kuip als ideaalbeeld. Van Geel zei na de bekerwinst in april 2018 tegen RTV Rijnmond: ,,Giovanni past bij ons, is een icoon van de club, een ambassadeur voor Feyenoord. Wat mij betreft kan de samenwerking nog heel wat jaren door.’’

Maar Van Bronckhorst ving de laatste maanden ook andere signalen op. Duidelijke signalen zelfs, die juist wijzen op een naderende breuk. Uiteindelijk moet de raad van commissarissen ja of nee zeggen tegen een nieuw contract. Tenzij Van Bronckhorst zelf de handdoek gooit natuurlijk. President-commissaris Gerard Hoetmer volgde steevast blindelings het spoor van Van Geel, tot woede van de kapitaalkrachtige Vrienden van Feyenoord, die met twee vertegenwoordigers in de vijfkoppige rvc geen meerderheid konden creëren.

Maar de volgzame Hoetmer is vervangen door Toon van Bodegom, die veel meer afstand lijkt te bewaren van de directie. En vooral de entree van voormalig international Sjaak Troost in de raad van commissarissen heeft dingen duidelijk veranderd. Het was ook de oud-speler van de club die het ontslag van hoofd opleidingen Richard Grootscholten erdoor drukte, iets waarvan de directie aanvankelijk de noodzaak niet zag.

Troost wil doorpakken, dat is duidelijk. En dus klinkt in de Kuip dat er een nieuwe hoofdtrainer gaat komen. En dat meer belangrijke posities, zoals die van technisch directeur Van Geel en assistent trainer Jean-Paul van Gastel, stevig tegen het licht worden gehouden.

Bij Feyenoord verdwenen dergelijke snode plannen de laatste jaren overigens nog wel eens op het moment suprême in de prullenbak. Of daar nu opnieuw sprake van is, zal deze maand uitwijzen. Al lijkt de aankondiging van een vertrek van Van Bronckhorst nu toch echt een kwestie van tijd. En dat volgens velen Dirk Kuyt, overigens nog niet eens volledig gediplomeerd, dan een rol moet spelen in een nieuw te vormen technische staf, zal niemand verbazen. Vooral voor de Vrienden van Feyenoord is Kuyt de alleskunner die Feyenoord weer omhoog kan stuwen.

Bron: AD.nl

Aanbevolen voor jou

You must be logged in to post a comment Login