Feyenoordinbeeld

Aboutaleb blijft bij standpunt massa-arrestatie: ‘Ik heb goed gehandeld’ 

on

De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb blijft bij zijn standpunt dat er geen fouten zijn gemaakt bij de onterechte massa-arrestaties tijdens een protestmars eerder dit jaar bij de Kuip..

Dat bleek donderdagavond wederom toen twee moties hierover na een negatief advies van Aboutaleb werden verworpen door een meerderheid van de Rotterdamse raad.

.

Verhuisdozen

Feyenoordsupporters demonstreerden in februari tegen de slechte prestaties van Feyenoord vorig seizoen. Ze liepen voorafgaand aan de wedstrijd Feyenoord – Roda JC naar de directie in het Maasgebouw met verhuisdozen. Voordat ze daar aankwamen, stond er opeens ME en werden 326 mensen opgepakt.

.

Achteraf bleek dat 312 mensen onterecht waren gearresteerd. De gemeenteraad was daar donderdag opnieuw kritisch over. Desondanks blijft Aboutaleb bij zijn standpunt dat de driehoek (burgemeester, politie en openbaar ministerie) goed heeft gehandeld. 

.

Vooraf informeren

De eerste motie die aan bod kwam, ging over het vooraf informeren van betogers. Als dat beter was gedaan, hadden demonstraten geweten dat ze niet naar het Maasgebouw hadden mogen lopen. Supporters en demonstranten waren dan ook niet vermengd geraakt.

.

Burgemeester Aboutaleb had bezwaar tegen deze motie. Aboutaleb: “Als het even kan, is communicatie het uitgangspunt. Maar als demonstranten afwijken van de afspraken en er een onvoorziene situatie ontstaat, kan ik niet vooraf de beperkingen communiceren.”

.

Geheime informatie

De tweede motie ging over het delen van geheime informatie met de raad. Dat zou werken als een controlemechanisme voor vertrouwelijke tips over wanordelijkheden. 

.

Tegen deze motie verzette de burgemeester zich met hand en tand. Aboutaleb: “Laat ik helder zijn: deze informatie is voor niemand openbaar. Daarmee loopt de geheimhouding van de driehoek gevaar en dat gaan we dus niet doen.”

Aanbevolen voor jou

You must be logged in to post a comment Login