Nieuws

De Vrij: “Ik moet nog wennen aan Joris”

on

Met lef, bravoure en wilskracht werd Feyenoord vorig seizoen kampioen van de topwedstrijden. Dit jaar heeft de ploeg van Ronald Koeman het juist lastig tegen de grote clubs. „De stootkracht ontbreekt”, aldus Stefan de Vrij.

De spelers van Feyenoord waren het er gisteren over eens dat ze ‘best aardig mee hadden gevoetbald’ met FC Twente. Een pijnlijke conclusie, zeker in vergelijking met vorig seizoen. Toen kregen de Rotterdammers grote tegenstanders juist klein kregen door zélf te bepalen wat er in die wedstrijden gebeurde. Fel op de bal jagen, duels winnen, scherp voor het doel zijn en als compact geheel de opponent het gevoel geven dat er absoluut niets te halen viel.

Van dat alles was gistermiddag in de Grolsch Veste weinig terug te zien. Voordat Ronald Koeman het wist stond zijn ploeg na zeventien minuten al met 2-0 achter. Daarna probeerde Feyenoord wel aan te dringen, maar het heilige vuur ontbrak. Je moet nooit te lang achterom blijven kijken, maar vorig seizoen – toen de ploeg verrassend tweede werd – was dat ondenkbaar.

Eerder ging Feyenoord in de uitwedstrijd bij PSV al stevig onderuit met 3-0 en nu was Twente met dezelfde cijfers te sterk. Vitesse, dat nu ook tot de topteams mag worden gerekend, klopte Feyenoord in eigen huis met 1-0. „In de tweede helft hebben we het best goed gedaan, maar we waren niet bij machte Twente echt pijn te doen”, zei Stefan de Vrij. „We missen nu de stootkracht die we vorig jaar wel hadden. Dat komt natuurlijk ook omdat we nu heel anders spelen en vooral Pellè moeten inspelen. Dat gaat vaak goed en steeds beter, maar we draaien nog niet zo goed als vorig seizoen.”

De Vrij heeft het over de stootkracht die voorin ontbreekt, maar ook verdedigend is Feyenoord stukken minder solide. Exemplarisch daarvoor was de 2-0. Roberto Rosales gaf een diepe bal op Luc Castaignos, die uit de rug van Joris Mathijsen wegliep en daarna De Vrij aftroefde en de bal voorbij de te laat uitkomende doelman Kostas Lamprou prikte. De Vrij: „Misschien had ik wel iets meer rugdekking moeten geven en niet op één lijn met Joris moeten staan. Maar op een gegeven moment hoorde ik Kostas ‘los’ roepen en liet ik de bal maar gaan. Toen ik met Ron Vlaar in het centrum kwam te spelen, moesten we een tijdje aan elkaar wennen. Dat heb ik nu ook met Joris, onze samenwerking is nog niet wat het moet zijn.”

Mathijsen is zich van geen kwaad bewust. „Ik heb het gevoel dat we helemaal niet aan elkaar hoeven te wennen. Vandaag misten we als collectief de agressiviteit en overtuiging om aanvallend én verdedigend ons mannetje te staan. Als we dat wel opbrengen kun we in de grote wedstrijden goed meedoen. In De Kuip lukt ons dat al, dat zag je tegen Ajax. Dan hebben we de supporters achter ons en gaan we voor elke bal. Dat moeten we ook in uitwedstrijden zien op te brengen. Hoe we daar verandering in moeten brengen? Door keihard te trainen en de wedstrijden goed te analyseren. Dan gaat het stapje voor stapje beter en gaan we minder fouten maken, waardoor we meer vertrouwen zullen krijgen.”

Natuurlijk mist Feyenoord de vertrokken John Guidetti, Otman Bakkal, Karim El Ahmadi en Ron Vlaar. Maar afgaande op de uitspraken van de spelers zelf is het nu vooral een mentaal probleem dat clubs als PSV en Twente niet bedwongen kunnen worden. „De laatste tien procent ontbrak bij ons”, vatte trainer Koeman het samen. „Als je twee van de drie doelpunten weggeeft, is het vechten tegen de bierkaai.” Want ook bij de laatste Twente-treffer werd er geblunderd. Dusan Tadic zag zijn vrije trap door de muur van Feyenoord en via de grabbelende handen van Lamprou verdwijnen.

Door dergelijke fouten kan Feyenoord een topklassering vergeten. Momenteel bezet de Stadionclub de zesde plaats met maar liefst tien punten minder dan koploper FC Twente. De doelstelling is een plekje bij de eerste vijf. „Daar zullen we mede dankzij de vele thuiswedstrijden die we voor de winterstop nog spelen wel weer staan in de winter, maar we willen graag meer.” Dan zullen zijn spelers dat eerst in het veld ook maar eens aantonen. Vooral in belangrijke uitduels.

Bron: spitsnieuws

You must be logged in to post a comment Login