Nieuws

Spanning rond nieuw stadion stijgt

on

De bouw van een nieuw stadion voor Feyenoord in Rotterdam verkeert in een beslissend stadium.

Leefbaar Rotterdam vervult een sleutelrol, nu D66 als coalitiepartij geen goedkeuring geeft aan een gemeentelijke garantstelling van 165 miljoen euro voor Het Nieuwe Stadion. De grootste oppositiepartij in de Rotterdamse gemeenteraad voert woensdagavond intern beraad. Donderdag beslist de raad over het nieuwe stadion.

D66 vindt de financiële risico’s van het bijna 400 miljoen euro kostende plan te groot. Behalve de garantstelling moet de stad ruim 70 miljoen uitgeven aan grond en infrastructuur.

Het afhaken van D66 heeft onrust veroorzaakt in de coalitie met PvdA, VVD en CDA. De coalitiepartners zijn kritisch over verdere samenwerking met D66. Zij hekelen de eigenzinnige koers van de partij, die overleg over bijsturing van het stadionplan uit de weg zou zijn gegaan.

De PvdA in Rotterdam noemt D66 een ‘eigenzinnige partij’. Het CDA verwijt de democraten ‘besluitangst’. De VVD zegt niet gediend te zijn ‘van dit soort trucs’. D66 zou volgens de partijen al eerder solistisch hebben opgetreden.

Fractievoorzitter Ronald Schneider (Leefbaar Rotterdam) zegt dat de besluitvorming over het stadionplan belangrijker is dan zijn bezwaren tegen de huidige coalitie. Het besluit bepaalt volgens hem mede de toekomst van de stad in de komende 30, 40 jaar.

Sinds 2006 zijn de gemeente Rotterdam en Feyenoord bezig met plannen voor een nieuwe thuisbasis. Het huidige stadion, De Kuip, biedt onvoldoende ruimte om Feyenoord te laten groeien. Naast voetbalwedstrijden biedt het nieuwe complex ruimte voor commerciële en maatschappelijke activiteiten.

De Nieuwe Kuip moet verrijzen op Varkenoord, het huidige jeugdcomplex van Feyenoord vlakbij de oude Kuip. Volgens de plannen biedt het plaats aan 63.000 toeschouwers, 90 skyboxen en 6300 business seats.

Oud-voorzitter van Feyenoord Jorien van den Herik reageerde dinsdag in een open brief in het AD kritisch op de voorgenomen bouw. De Kuip is toe aan een update, maar het is volgens hem ‘onzin’ om een nieuw stadion te bouwen. Daarmee plezier je alleen de mensen die er geld aan verdienen, terwijl de supporters niet van een nieuw stadion profiteren, meent Van den Herik.

Bron: Ad.nl

You must be logged in to post a comment Login