Nieuws

Feyenoord neemt met Jørgensen een dure gok

on

Nicolai Jørgensen (27) mocht niet weg, ondanks een megabod uit Newcastle. De Deen is te belangrijk en zal nog meer waard worden, denkt Feyenoord. Maar 2018 is vooralsnog niet het jaar van de spits.

Giovanni van Bronckhorst vierde gisteren zijn 43ste verjaardag. Spits Nicolai Jørgensen was er snel bij om de geplaagde trainer van Feyenoord van harte te feliciteren. Toch moet de handdruk tussen trainer en spits anders hebben aangevoeld dan een highfive van pakweg twee weken geleden. Na de 1-0 nederlaag van zondag bij VVV is er ook weer niet al te veel reden voor vrolijkheid.

Van Bronckhorst is bovendien niet tevreden over zijn 27-jarige spits, de Deen zelf heeft op zijn beurt ook wel wat dingetjes die in zijn ogen voor verbetering vatbaar zijn. Maar Jørgensen is nou eenmaal geen Graziano Pellè, die in periodes dat hij het minder naar zijn zin had in de Kuip vocht met Bruno Martins Indi, catacomben verbouwde bij Twente of met piepende banden het stadion verliet.

Maar de handgebaren van de doorgaans keurige en fatsoenlijke Jørgensen na zijn wisselbeurt zondag in Venlo verraadden wel pure frustratie. Een dag later bood hij daarvoor zijn excuses aan. Over de veelbesproken wissel gaf Van Bronckhorst de volgende toelichting: ,,Ik wilde wat frisheid brengen, het tegen VVV toch even proberen met een ander type spits.’’

Dat is heel diplomatiek. De trainer had ook gewoon kunnen zeggen: ‘Jørgensen presteerde ondermaats tegen VVV, zijn cijfers waren voor de winterstop al opvallend minder dan vorig seizoen, maar na de winterstop staat hij nog altijd op nul assists en nul goals. En zijn domme rode kaart in de Arena tegen Ajax heeft ons ook niet bepaald aan een bliksemstart in 2018 geholpen. Dus waarom zou ik hem niet wisselen?’

Dat deed Van Bronckhorst niet, zoals hij nimmer spelers afvalt als de camera’s draaien. Zoals Jørgensen zich op zijn beurt niet hardop afvraagt wat de beoogde rol van Robin van Persie nou eigenlijk is. De 34-jarige topscorer aller tijden van Oranje viel driemaal in sinds zijn rentree in de Kuip. Driemaal werd de spits door Van Bronckhorst naar de zijkant gehaald.

Natuurlijk, het is geredeneerd naar de waan van de dag. Maar wie Jørgensen zag spelen in Venlo moest constateren dat Feyenoord een fors risico heeft genomen door een bod van ruim 17 miljoen euro van tafel te vegen. Alsof er in januari is gezegd: de komende zomer krijgen we vast meer. Maar de transfersommen zijn in de winter doorgaans hoger; speculeren dat een WK prijsopdrijvend zal werken is vooral hopen dat het zal gebeuren. Jørgensen is nu nog speler van een landskampioen, zoiets telt ook mee. Feyenoord gelooft in zijn spits en wist in de winter ook: als Jørgensen gaat, hebben we geen idee wie we moeten halen als directe vervanger. Van Persie is nog ver verwijderd van een optreden als basisspeler. En clubs waar Feyenoord zou kunnen aankloppen voor hun spits, wisten dat bij de Rotterdammers het geld opgestapeld lag in het Maasgebouw.

Jørgensen vertelt inmiddels overal dat hij niet boos is vanwege de weigerachtige houding van de club. ,,Maar de droom om ooit nog in de Premier League te spelen blijft, Newcastle United heb ik uit mijn hoofd gezet. Als ik hard blijf werken, komt er vanzelf weer een club. Ik denk dat ik klaar ben voor de Premier League, al moet ik dat daar nog wel bewijzen.’’

Van Bronckhorst: ,,Ik denk dat Nicolai alles zal geven om zo goed mogelijk af te sluiten.’’Alsof een transfer in de zomer nu al onvermijdelijk is. Als dat voor 17 miljoen euro of meer is, verdient de clubleiding lof. Is de waarde van de spits in een paar maanden gedaald, dan was de strategie ‘alles op rood’ een dure gok.

Bron: Ad.nl

Aanbevolen voor jou

You must be logged in to post a comment Login