50 jaar geleden: ‘de Hel van Deurne’

Feyenoord speelde vandaag precies vijftig jaar geleden een historische wedstrijd in de clubgeschiedenis. In Antwerpen werd op 12 december 1962 Vasas Boedapest in de beslissingswedstrijd van de tweede ronde van de Europa Cup met 1-0 verslagen, dankzij een doelpunt van Rinus Bennaars. Door de winst wist Feyenoord voor het eerst in haar bestaan te overwinteren in het toernooi om de Europa Cup.

De beslissingswedstrijd in Deurne moest uitkomst brengen, nadat Feyenoord zowel thuis (1-1) als uit (2-2) gelijk had gespeeld tegen Vasas Boedapest. Voor de beslissingswedstrijd, die de boeken in is gegaan als ‘de Hel van Deurne’, reisden ruim dertigduizend supporters van Feyenoord af naar stadion De Bosuil in de wijk Deurne in Antwerpen om de ploeg met onder meer Gerard Kerkum, Hans Kraay en Cor van der Gijp te steunen tegen de Hongaren.

In stadion De Bosuil zag het legioen hoe Bennaars tien minuten na rust het enige doelpunt van de wedstrijd maakte. De aanvaller probeerde een een-twee op te zetten met Frans Bouwmeester, maar kreeg de bal vervolgens onbedoeld terug in de voeten via de Hongaarse verdediger Ihash. Bennaars passeerde daarna de keeper met een schot in de korte hoek.

Nadat het laatste fluitsignaal had geklonken bestormden honderden supporters het veld om samen met de spelers te vieren dat de volgende ronde van de Europa Cup was bereikt. In de kwartfinale werd vervolgens Stade Reims over twee wedstrijden verslagen (0-1 en 1-1), voordat Feyenoord strandde in de halve finale. Daarin was Benfica over twee duels te sterk (0-0 en 3-1).

De wedstrijd die vandaag precies vijftig jaar geleden in Antwerpen werd gespeeld tegen Vasas Boedapest betekende de basis van Feyenoords eerste internationale opmars uit de clubhistorie. Tevens was het voor het eerst dat tienduizenden Feyenoord-supporters over de grens trokken om de ploeg massaal te steunen.