Feyenoordinbeeld

Als beste elftal altijd speelt, blijft captain Kuyt dan reserve?

on

Giovanni van Bronckhorst passeerde zondag in Alkmaar Dirk Kuyt, maar door de 0-4 zege werd het nog geen item. Maar wat nu met het boegbeeld, die bij Feyenoord nog geen minuut wil missen?

.

De hoofdpersoon zelf, die trainde gisteren op Varkenoord buiten het zicht van de camera’s achter gesloten deuren. Maar volgens zijn ploeggenoot Jens Toornstra is er voor de achterban geen enkele reden om zich zorgen te maken om Dirk Kuyt. ,,Ik heb helemaal niets aan hem gemerkt”, zei de speler die zondag in Alkmaar diens plek van schaduwspits had ingenomen. 

.

Of de 36-jarige Katwijker, volledig uitgerust, vanavond in de bekerwedstrijd tegen ADO Den Haag weer gewoon zijn plek terugkrijgt, is afwachten. 

.

Is Feyenoord als elftal inmiddels niet beter zonder Dirk Kuyt? Oftewel: heeft Giovanni van Bronckhorst de puzzel van Feyenoord gelegd in Alkmaar? Die vraag voorleggen aan zijn ploeggenoten, is natuurlijk vooraf al weten dat er nooit een volmondig ja op zal klinken. Maar de gretigheid waarmee ze het voor hun teleurgestelde ploeggenoot opnamen, zegt ook iets. ,,Het is jammer dat er op die manier over wordt gesproken”, zegt Toornstra. ,,Na één wedstrijd al.” 

.

Linkerspits Eljero Elia denkt er net zo over. ,,Met Dirk Kuyt hadden we ook met 0-4 van AZ gewonnen hoor”, zegt Elia. ,,Hij is en blijft heel belangrijk voor Feyenoord.”


.

Druk zetten
Maar het Feyenoord in Alkmaar, dat was echt om van te smullen. En dat voornamelijk in het druk zetten op de tegenstander. Een bepaald niveau clubs kon de koploper dit seizoen serieus in problemen brengen als hun eigen opbouw niet fanatiek genoeg werd verstoord door de Rotterdammers. Zie Heerenveen in de prima eerste helft in de Kuip, zie FC Utrecht de eerste zeventig minuten in de Galgenwaard. 

.

Met Toornstra achter de spitsen kan Van Bronckhorst dat probleem makkelijker tackelen, maar dan haalt hij wel weer ‘het wapen Kuyt in het vijandelijke zestienmetergebied’ weg. Zie Ajax thuis de 1-1, zie ADO thuis de 1-0, zie Excelsior thuis 1-1 en 2-1, zie PEC Zwolle thuis 1-0. Wat weegt zwaarder voor de coach? 

.

,,Dirk en ik verschillen heel erg van elkaar als voetballer”, zegt Toornstra over dit dilemma. ,,Dirk is een afmaker, iemand die rond de diepe spits kan spelen. Ik kan meer doen in het druk zetten op de tegenstander.”

.

Dat zou tegen ADO Den Haag, dat eigenlijk al vrede heeft genomen met uitschakeling en de blik al richting de laatste wedstrijd van 2016 tegen Sparta lijkt te hebben gericht, dus kunnen betekenen dat Kuyt meteen weer van stal wordt gehaald. Maar tegelijkertijd zal Van Bronckhorst ook hopen dat het niveau van AZ uit geen incident is. En dat de prima spelende Steven Berghuis nu eindelijk over de drempel is gestapt. Dus waarom daar niet op voort borduren? 

.

Bovendien valt de gisteren zwijgende trainer van Feyenoord dit seizoen bepaald niet op om het toepassen van veel wisselingen in het basiselftal. 

  .

Toornstra, op donderdag tegen Fenerbahçe nog halverwege gewisseld, laat het uiteraard aan de trainer. Maar boegbeeld Kuyt blijven passeren, wil een trainer dat eigenlijk wel? En zo ja, durft hij het? De aanvoerder die de lat in de Kuip duidelijk hoger wist te leggen, zegt immers zelf steevast ‘dat hij alles wil meedoen’. Bovendien schetste hij in het verleden vaak het beeld van zichzelf dat hij alleen op niveau kan blijven als hij wekelijks zijn wedstrijden speelt. ‘Rust roest’ is op hem van toepassing.

.

Blijft het feit wel overeind staat dat Feyenoord voor de positie van schaduwspits al jarenlang stevig puzzelt. Ronald Koeman zweerde op die plek bij Lex Immers, die het vooral van zijn tomeloze inzet moest hebben. Diens opvolger Fred Rutten wilde het liefst meer voetbal, maar deed exact hetzelfde als Koeman omdat hij van mening was dat Jens Toornstra ongeschikt was om als pure 10 te spelen. 

.

Van Bronckhorst nam afscheid van Immers, maar zag de optie Kuyt als diepste middenvelder pas toen adviseur Dick Advocaat hem daar nadrukkelijk op attendeerde. Daarvoor vertelde hij zelfs letterlijk daar absoluut geen heil in te zien. In die tijd koos hij voor gave technicus Simon Gustafson, de enige van het rijtje die wel geboren lijkt om als pure aanvallende middenvelder te fungeren. 

.

De Zweed, waar de frustratie inmiddels vanaf spat, werd echter weer in de koelkast gezet onder het mom ‘joh, jouw kans komt nog wel’. Een toekomstbeeld dat Van Bronckhorst zondagochtend tegenover de 36-jarige Kuyt uiteraard nooit geschetst kan hebben.

.

Bron: Ad.nl

Aanbevolen voor jou

You must be logged in to post a comment Login