Feyenoordinbeeld

FEYENOORD VERSLAAT AZ MET 0-4

Feyenoord heeft zich uitstekend hersteld van de teleurstelling tegen Fenerbahçe. Op bezoek bij AZ was de ploeg van trainer Giovanni van Bronckhorst oppermachtig: 0-4. Steven Berghuis, Jan-Arie van der Heijden en Nicolai Jorgensen zetten Feyenoord al voor rust op een ruime voorsprong, waarna Tonny Vilhena in de tweede helft de marge vergrootte.

.
Dat het AZ-publiek de thuisploeg met een fluitconcert begeleidde richting de kleedkamer, was misschien wel het grootste compliment voor het spel van Feyenoord in de eerste helft. Vanaf het allereerste moment zat de ploeg van trainer Giovanni van Bronckhorst de Alkmaarders op de huid, waardoor zij geen moment in het spel kwamen.

.

Het bleek de juiste tactiek tegen AZ, dat donderdagavond diep had moeten gaan in de Europa League-wedstrijd tegen Zenit St. Petersburg. Ook Feyenoord had een Europese wedstrijd in de benen, maar kwam desondanks een stuk frisser voor de dag. Een voorbeeld daarvan was het optreden van Steven Berghuis, die voor het eerst sinds 6 november (Go Ahead Eagles-uit) weer eens aan de aftrap stond (Dirk Kuyt begon op de bank) en tegen zijn oude club een prima indruk maakte.
Dat Berghuis goed kan voetballen, toonde hij in de elfde minuut. De buitenspeler zocht vanaf de rechterkant de combinatie met Jørgensen, die de bal perfect klaarlegde voor de linker van Berghuis. Diens schot belandde vervolgens hard en laag in de rechterbenedenhoek.

.

Jørgensen was krap acht minuten later ook de aangever bij de tweede Feyenoord-goal. De spits combineerde met Jan-Arie van der Heijden, die met een prima lichaamsschijnbeweging al enkele tegenstanders van zich had afgeschud. De pass van Jørgensen zette Van der Heijden alleen voor doelman Sergio Rochet, waarna hij – zij het met enig fortuin – zijn eerste competitiegoal in Rotterdamse dienst maakte.

.

De voorsprong zorgde bij Feyenoord voor vertrouwen, maar leidde in de laatste fase voor de rust ook even kort tot nonchalance. Zo speelde de ploeg een aantal kansrijke situaties slordig uit en liet het ook AZ gevaarlijk worden. Op slag van rust toonde Feyenoord via een van de vooraf door Van Bronckhorst voorspelde omschakelmomenten echter weer de scherpte uit het begin van de wedstrijd. Een counter belandde via Jens Toornstra en Vilhena uiteindelijk bij Jørgensen, die koeltjes zijn twaalfde competitietreffer binnenschoof.

.

Na rust nam Feyenoord wat gas terug, maar bleef het desondanks makkelijk overeind. Brad Jones moest één keer reddend optreden bij een gevaarlijk schot van Dabney dos Santos, maar verder gaf de Rotterdamse defensie geen krimp. Aan de andere kant had Feyenoord al een aantal mogelijkheden op uitbreiding van de score onbenut gelaten voordat Vilhena na 69 minuten voor de vierde goal zorgde. De middenvelder kreeg de bal aangespeeld van Eljero Elia en vond met links de kruising.

.

Daarmee was de eerste uitoverwinning sinds half oktober (N.E.C.-uit) definitief binnen. Daarnaast deed Feyenoord goede zaken voor wat betreft het doelsaldo, dat tot nu toe een belangrijke rol speelt in de strijd om de koppositie, al miste de ploeg in de absolute slotfase nog wel enkele kansen om met een nog grotere marge uit Alkmaar te vertrekken.