Vilhena: ‘Als team gestreden voor de overwinning’

Waar Tonny Vilhena tijdens de eerste helft nog verzuimde zijn ijzersterke optreden met een doelpunt te verzilveren, volgde de beloning in de tweede helft alsnog. Met een snoeiharde knal met zijn rechterbeen schoot de linkspoot zijn ploeg na ruim een uur spelen op een dikverdiende voorsprong. Vilhena maakte daarmee zijn eerste officiële doelpunt in het eerste elftal van Feyenoord, maar wees na afloop van de wedstrijd tegen AZ vooral op de teamprestatie. ‘We hebben als team gestreden voor de overwinning’, glunderde hij.

Vilhena nam de vele complimenten over zijn eigen spel ogenschijnlijk rustig in ontvangst. ‘Natuurlijk is het leuk om complimenten te krijgen van de trainer en de jongens, maar de drie punten zijn het belangrijkst. Dit was een heel belangrijke wedstrijd en iedereen is dan ook heel blij dat we hier gewonnen hebben. Door de harde wind was het lastig voetballen, maar naarmate de wedstrijd vorderde ging het steeds beter. Dit is een mooie middag voor ons.’

Net als Vilhena roemde Ruben Schaken de teamprestatie van Feyenoord, maar de aanvaller was na afloop ook kritisch op zichzelf. ‘Ik had het moeilijk vandaag en leed veel balverlies’, analyseerde Schaken, die naar eigen zeggen zelfs rijp was voor een wissel. ‘Gelukkig weet de trainer dat ik aan één moment vaak genoeg heb om beslissend te zijn, daarom ben ik blij dat hij me liet staan.’ Dat moment volgde vlak voor tijd, toen de aanvaller de 0-2 tegen het net schoot. ‘Dat doelpunt was een bevrijding. Voor de wedstrijd had ik al tegen mezelf gezegd dat het wel weer eens tijd was om te scoren.’

Feyenoord boekte in Alkmaar de derde competitiezege op rij, waarmee de ploeg bezig is aan een sterke serie. ‘Dat was vooraf ook de doelstelling van het team’, zei Schaken. ‘We pakken de laatste tijd veel punten en willen die lijn tot aan de winterstop doortrekken. Vandaag gaven we nauwelijks iets weg en iedereen heeft zeer gedisciplineerd gespeeld. De teamprestatie van vandaag zorgt voor een topgevoel.’