Nieuws

Van Hanegem: ‘Ook al was het niet om aan te zien, Feyenoord kan zondag best winnen’

on

Hoe gaat Feyenoord in vredesnaam winnen van PSV? Die vraag kwam na de moeizame winst van Feyenoord tegen FC Groningen al snel naar voren. Die vraag is begrijpelijk, want Feyenoord speelde gisteren in de Kuip de film af, die we al zo vaak voorgeschoteld hebben gekregen. De Rotterdammers zijn wereldrecordhouders terugspelen op de eigen keeper, het centrale duo heeft nauwelijks een idee in balbezit en dus zakt Jordy Clasie in tussen die twee, maar daar liggen tegenstanders zelden wakker van. Steven Berghuis liep overal, behalve op rechtsbuiten. En de backs van Feyenoord staan zo diep dat ze de buitenspelers letterlijk kunnen aantikken.

Dat leek allemaal nergens op. En PSV won weer met ruime cijfers. Als je dan over Feyenoord – PSV praat, ben je geneigd een tweetje in te vullen als voorspelling. Maar zo simpel is het niet. Ook PSV speelde verre van groots, vond ik. En Feyenoord kan zich in de eigen Kuip zondag vastbijten in een tegenstander, iets wat al vaker resultaat heeft opgeleverd. Eerlijk gezegd denk ik dat Feyenoord best kan winnen, ook al was het tegen FC Groningen na de fraaie treffer van Jens Toornstra echt niet meer om aan te zien.

Ik hoorde nog iets deze week. Namelijk dat PSV wel zo’n beetje kampioen is als ze in de Kuip winnen. Dat Ajax dat gat dan nooit meer dicht krijgt. De eredivisie is volgens velen zo vreselijk zwak dat PSV vervolgens alleen nog Ajax-uit en Feyenoord-thuis heeft als lastige obstakels richting mei 2019. Daar geloof ik helemaal niet in. PSV krijgt echt nog wel problemen. Laten we nou alsjeblieft niet doen alsof die ploeg onverslaanbaar is. Ik moet ook lachen om het feit dat mensen Luuk de Jong alweer vergelijken met spitsen van naam en faam. Oké, hij draait een goed seizoen, nadat hij zeker anderhalf seizoen helemaal niet thuis gaf bij een elftal dat negen van de tien keer beter is dan de tegenstander. Dat was eigenlijk onvoorstelbaar. Nu neemt hij het voortouw, maakt zijn goals en die omhaal dit weekeinde was schitterend. Maar we doen nu net alsof hij met zijn kopkracht niet meer te verdedigen is.

Een trage spits die ballen kan doorkoppen, kom op zeg. Feyenoord zal er zondag Eric Botteghin tegenover zetten, maar ook die gaat de kopduels verliezen. Maar als je De Jong ver van het doel kunt houden en je zorgt voor snelheid om de ruimte tussen de eigen keeper en de laatste lijn te verdedigen, dan is dat prima op te lossen.

Feyenoord zal op het middenveld de ruimtes heel klein moeten houden en de duels moeten aangaan met Hendrix, Rosario en Pereiro. En als het allemaal niet lukt, kan Giovanni van Bronckhorst altijd nog een briefje schrijven en het aan zijn spelers geven. De kranten stonden vol, de televisieprogramma’s hielden er niet meer over op. Dwight Lodeweges gaf een briefje aan Koeman en die gaf het aan Kenny Tete. Nou, nou. Wat erop stond, had werkelijk iedereen bedacht. Virgil van Dijk naar het front. En volgens mij liep de helft van de spelers, zoals Frenkie de Jong en Tonny Vilhena, zelden in de zone waarin ze op het briefje stonden uitgetekend. Als José Mourinho het had gedaan, hadden we massaal gezegd: kijk hem weer eens interessant doen. Bij Oranje was het de vondst van de eeuw, zo leek het. Ik moest er vooral om lachen.

Bron: AD.nl

Aanbevolen voor jou