Nieuws

Van Hanegem: ‘Die gasten moeten vandaag met de pest in hun lijf in de kleedkamer zitten om te gaan trainen’

on

De nederlaag van Feyenoord is voor de club een wake-upcall, schrijft Willem van Hanegem. En als dat het niet is, dan worden het lange maanden voor de club en de aanhang.

.

Het zal geen verrassing zijn dat ik heel veel aanhangers van Feyenoord ken. En dat ik dus precies weet met hoeveel zenuwen en stress die mensen al wekenlang de titelstrijd in de eredivisie volgen. Dit is echt dé kans voor Feyenoord om eindelijk weer eens kampioen te worden, maar eigenlijk houden al die supporters al een tijdje rekening met het feit dat het ergens onderweg nog zal misgaan. Zoals ze bij Ajax juist denken dat het nog wel in orde komt.

.

Van die aanhangers van Feyenoord begrijp ik wel dat ze gisteren rond half vijf hun handen dichtknepen met het feit dat Ajax slechts één puntje was ingelopen. Maar het is voor diezelfde supporters te hopen dat ze er intern bij Feyenoord heel anders tegenaan kijken. Want dit was het weekeinde waarin Feyenoord een reuzenstap naar de titel had kunnen zetten. Ajax krijgt alleen nog een lastige uitwedstrijd in Eindhoven tegen PSV.

.

Dat het gisteren op Het Kasteel misging met Feyenoord, was iets waarvan ik al langer dacht dat het zou kunnen gebeuren. Eigenlijk is het na de winterstop te vaak ondermaats wat Feyenoord laat zien, zeker als er niet in eigen stadion wordt gespeeld. Roda JC uit, ADO Den Haag uit en nu Sparta uit, het was gewoon keer op keer heel erg matig. 

.

Dan moet je als technische staf verder durven kijken dan alleen het resultaat. Zoals ik ook na de wedstrijd tegen PSV het verval van Feyenoord na de flitsende openingsfase veel en veel te groot vond. Feyenoord speelt nog uit tegen Heerenveen, Ajax, PEC Zwolle, Vitesse en Excelsior. Nee, daar hoeft deze ploeg helemaal niet bang voor te zijn. Maar met het niveau van gisteren struikel je daar zomaar twee keer. Zeker als de logica op het veld ook opeens ontbreekt.

.

Als ik zie dat Jan-Arie van der Heijden of Terence Kongolo bij kopspecialist Mathias Pogba staat en niet Eric Botteghin, dan schrik ik. Al moeten we wel constateren dat die eerste goal voor het leeuwendeel op het conto van Jerson Cabral kon worden geschreven. Hij speelde fraai Botteghin aan de zijlijn uit en hij leverde met zijn linkerbeen een schitterende voorzet af, ik denk zelfs de mooiste flank van het seizoen. Met links, vanaf links. Zoals het hoort, zo bedien je een spits.

.

Feyenoord heeft met Nicolai Jørgensen de topscorer van Nederland in huis. Maar hij krijgt in 2017 zelden nog een bespeelbare bal. Feyenoord creëerde niks. Oké, Sherel Floranus schoot de bal duidelijk achter de lijn vandaan weg, maar over dat moment moet je als technische staf van Feyenoord helemaal niet eens praten. Ten eerste omdat je verleden week door zo’n gevalletje wel van PSV won. Maar vooral omdat Feyenoord zelf gewoon te weinig afdwong. Dat was dus ook goed van Giovanni van Bronckhorst: niet wijzen, maar juist nu in de spiegel kijken.

.

Die gasten moeten vandaag met de pest in hun lijf in de kleedkamer zitten om te gaan trainen. Stevig balend dat ze de concurrent, die ook al geruime tijd moeizaam speelt, niet gewoon op een grotere achterstand hebben gezet.

.

Dit moet een wake-upcall zijn voor Feyenoord. Is het dat niet, dan worden het nog twee heel lange maanden voor de trouwe, maar nu zo bloednerveuze aanhang van de club.

.

Bron: Ad.nl

Aanbevolen voor jou