Feyenoordinbeeld

Van der Heijden: ‘We weten wat we aan elkaar hebben’

De cijfers van Feyenoord na acht competitiewedstrijden zijn indrukwekkend. De ploeg van trainer Giovanni van Bronckhorst won alle duels, hield zes keer de nul en incasseerde tot nu toe slechts twee doelpunten. Het is in defensief opzicht de beste start sinds het seizoen 1972-1973. Feyenoord.nl sprak na afloop van het uitduel met Willem II (0-2) met verdediger Jan-Arie van der Heijden.

.
Dat Feyenoord nog altijd zonder tegengoal is in uitwedstrijden werd door Van der Heijden uiteraard bejubeld. ‘Ik had het er na de wedstrijd meteen over met Eric Botteghin,’ vertelde de 28-jarige verdediger na afloop. ‘De nul is voor ons als verdediging heel belangrijk. We weten dat we jongens hebben die altijd een goal kunnen maken, dus als wij het dan achterin dichthouden, wordt de kans op winst al een stuk groter. Tegen Willem II hebben we een aantal kansen weggegeven, maar zijn we niet heel erg in de problemen gekomen. We hadden wellicht wel iets eerder de 0-2 moeten maken.’

.

De keren dat Willem II gevaarlijk werd, verdween de bal naast het doel of stond Brad Jones op de goede plek. Van der Heijden is blij met de doelman. ‘We hebben een goede wisselwerking met hem. Hij is een baken van rust in het doel en geeft ons als verdediging een gevoel van zekerheid.’ Maar volgens Van der Heijden is het lage aantal tegengoals bovenal een teamprestatie. ‘De aanvallers en middenvelders geven al goed druk op de tegenstander, waardoor er minder druk op de verdediging komt te staan. Als team houden we het compact, terwijl we ook veel duels winnen. Op die manier helpen we elkaar. We weten wat we aan elkaar hebben.’

.

Dat geldt ook voor de spelers die wat minder vaak minuten mogen maken, zo stelde Van der Heijden zondag na afloop vast. ‘Bilal (Basaçikoglu, red.) speelde tegen Willem II een goede wedstrijd, terwijl Renato (Tapia, red.) en Michiel (Kramer, red.) goed invielen. Zelf ben ik ook na een aantal wedstrijden op de bank in het team gekomen. De spelers die invallen, gaan mee in het niveau en maken het elftal niet zwakker.’

.

Mede daardoor slaagde Feyenoord er in om tijdens de drukke periode goed te presteren. Van de zeven wedstrijden in 22 dagen werden er zes gewonnen. Toch komt de interlandbreak goed uit, zegt Van der Heijden. ‘Er zijn wat jongens die met kleine pijntjes kampen. De komende weken moeten we gebruiken om weer fit te worden en ons op te laden voor een nieuwe drukke periode.’

.

Na een week rust hervat Feyenoord de competitie op zondag 16 oktober met een uitwedstrijd tegen N.E.C. Daarna speelt de ploeg in elf dagen vier thuisduels, tegen Zorya Luhansk (donderdag 20 oktober, Europa League), Ajax (zondag 23 oktober, Eredivisie), Excelsior (woensdag 26 oktober, KNVB Beker) en sc Heerenveen (zondag 30 oktober, Eredivisie).