Nieuws

Rinus Israel: ‘Rillingen, 200.000 mensen, zó overweldigend’

on

AD Sportwereld telt dagelijks af naar zondag, de dag dat Feyenoord bij een zege op Excelsior landskampioen is. Deze aflevering: Rinus Israel, de man die in 1970 de Europa Cup 1 omhooghield op het bordes.
.

,,Je kunt het je amper voorstellen, maar voor ons was het écht onwerkelijk wat we meemaakten. 7 mei 1970; ik weet het nog als de dag van gisteren. Natuurlijk wisten we dat onze 2-1 overwinning op Celtic het een en ander had losgemaakt. Maar San Siro was in die tijd, ver voor de geboorte van internet en mobiele telefoons, zo ongeveer nog de andere kant van de wereld. We hadden geen idee wat we bij terugkomst uit Italië zouden aantreffen. Al helemaal omdat het tot dat jaar geen traditie was om bij een prijs gehuldigd te worden op de Coolsingel.

.

Ik dacht: oké, straks staan er een paar duizend supporters en die zwaaien een paar keer leuk naar die cup en klaar. Totdat de deuren van dat bordes opengingen. Man, wat ik toen zag… Echt, het is letterlijk niet te beschrijven. Overweldigend was het, onwerkelijk. Immens. Hoe ver je ook de stad in keek, overal stonden ze. Mannen, vrouwen, kinderen. Zingend, huilend; je kunt het zo gek niet verzinnen. Dik 200.000 waren het er, hoorden we later. Geloof me: dat is niet te beseffen. Echt niet. Dan lopen de rillingen over je lijf en merk je hoe ongelooflijk groot de club Feyenoord is. Dan denk je niet meer na als speler, dan onderga je het gewoon.”

.

Bron: Ad.nl

Aanbevolen voor jou