Nieuws

Rijsbergen: ‘Deze selectie is niet topclubwaardig’

on

Met slechts drie officiële wedstrijden achter de rug verkeert Feyenoord nu al in zwaar weer. In de eredivisie verloor de ploeg zijn openingsduel met De Graafschap en Europese uitschakeling lijkt ook aanstaande. Clubiconen Wim Rijsbergen en Rinus Israël zijn keihard in hun oordeel.

Voor wie de beelden vóór de wedstrijd in Doetinchem zag, had de afloop best iets contrasterends. Zag hem staan kort voor de aftrap van Feyenoord tegen De Graafschap, Robin van Persie, te midden van zijn ploeggenoten. Docerend, instruerend. En elke speler luisterde aandachtig naar hem, de leider van de roedel, gebrand om er wat van te maken tegen de Superboeren. Althans, zo leek het. Hoe anders was de realiteit, een luttele twee uur later: 2-0 voor de promovendus.

,,En dan moet je dus de conclusie trekken dat je gewoon een slecht elftal hebt”, is oud-verdediger Rinus Israël (76) hard in zijn oordeel over zijn voormalige club. ,,Ja, wat moet ik dan? Dit wordt geen positief verhaal, hoor. Natuurlijk zullen die jongens best gewild hebben in Doetinchem, zoals Van Persie zei. Punt is alleen: dit elftal heeft geen kwaliteit, het straalt niets uit. En het mist nu al twee duels op een rij de instelling die nodig is om wedstrijden te winnen.”

Wim Rijsbergen (66) kan zich wel vinden in de woorden van zijn vroegere ambtgenoot. ,,Het is crisis bij Feyenoord, écht crisis”, zegt de Leidenaar. ,,Toevallig was ik bij die wedstrijd tegen PSV om de Johan Cruijff Schaal. Dat iedereen rond Feyenoord toen zo lovend was na die gewonnen penaltyserie, begreep ik al niet. Waar vroeger mannen als Rinus Israël of Willem van Hanegem het karakter van het elftal bepaalden, maakte de laatste jaren Karim El Ahmadi het verschil. Zonder hem is er geen speler die de boel bij elkaar houdt. Dat zag je in Eindhoven al. Van Persie heeft die uitstraling vanzelfsprekend wel, alleen is hij geen jongen die tijdens zo’n wedstrijd tegen De Graafschap de jongens bijeenroept en zegt: ‘Tot hier en niet verder’. Ook Jordy Clasie niet. Hij heeft twee jaar niet gevoetbald. En dat zie je. Deze selectie is niet topclubwaardig.”

,,Er zijn trainers voor minder ontslagen”, schampert Rijsbergen, om dat vervolgens direct te nuanceren. ,,Giovanni van Bronckhorst is niet het probleem. Dat is gewoon een goede vent en prima trainer. De spelers zijn het probleem. Neem zo’n Jean-Paul Boëtius, die tegen De Graafschap zijn ploeg gigantisch dupeert (Boëtius kreeg zijn tweede gele kaart voor een cynisch applaus naar de arbiter, red.). Als ik trainer was zou ik tegen zo’n figuur zeggen: ‘Kom jij eens hier, mannetje. Of je gaat verdomme voetballen nu. Of je dondert lekker op’. Het is te hopen dat er in de spelersgroep jongens opstaan die dat doen. Al vraag ik me af wie. Dit Feyenoord mist leiders.”

Rijsbergen vervolgt: ,,Ik hoop van harte dat het Legioen de ploeg er doorheen sleept donderdag tegen die Slowaken. Dan weet je het nooit daar. Maar normaal gesproken sta je daarvoor al op te grote achterstand. Ik denk dat Feyenoord moet hopen dat het weer de KNVB-beker wint dit seizoen. Om het kampioenschap gaat deze selectie namelijk niet strijden.”

Bron: Ad.nl