Nicolai Jørgensen is onstopbaar

Met spits Nicolai Jørgensen als talisman vervolgt Feyenoord zijn weg richting het heilige doel: de landstitel. De 26-jarige Deense spits was in de Kuip tegen AZ niet te stoppen met drie treffers en twee puntgave assists: 5-2.
.
Nicolai Jørgensen keek diep in de tweede helft onrustig naar de zijlijn. Daar waar Michiel Kramer zich voor het eerst in 2017 mocht klaarmaken voor een invalbeurt. Nog nooit in zijn carrière had de Deense spits een hattrick gemaakt, maar nu het slappe AZ in de kolkende Kuip al lang en breed op de rug lag, voelde hij een unieke mogelijkheid opdoemen. ,,Ik moest heel snel zijn met doelpunt nummer drie”, zei de Deen breed grijzend. ,,Want ik voelde een wissel aankomen. En het scheelde niets.”
De topscorer van Nederland vertelt het op de voor hem kenmerkende wijze. Bijna schouderophalend, alsof hij in de supermarkt aan een caissière vraagt of hij ook nog een plastic tasje voor zijn boodschappen mag. In de Kuip vinden zijn medespelers Jørgensen ijzingwekkend kalm. Als de kleedkamer bij wijze van spreken in lichterlaaie zou staan, dan zou de Deen rustig zijn spullen bij elkaar pakken en fluisteren ‘kom jongens, we gaan’. En dus schaterden zijn medespelers het gisteren weer eens uit. Deze keer niet omdat hij met een glimlach een doelpunt van een medespeler had afgepakt, zoals destijds bij Bilal Basacikoglu van NEC. Nee, Jørgensen had diep in de tweede helft een strafschop achter Tim Krul gemikt, maar de Scandinaviër bleek geen flauw idee te hebben welke reputatie de doelman heeft op het gebied van het stoppen van penalty’s.

.
,,Dat vertelden de jongens na afloop”, zei de Deen. ,,Ik wist het niet (Oranje tegen Costa Rica op het WK, onlangs AZ in de halve finale tegen Cambuur, red.). Ik was vooral blij dat ik de strafschop kon nemen. Als Dirk Kuyt op het veld staat, is er geen enkele discussie. Dan neemt hij de strafschoppen. Ik zou het hem niet eens durven vragen. Er waren vandaag tien Deense familieleden en vrienden naar Rotterdam gekomen. Dit was wel een lekker moment voor mij voor een paar doelpunten.” Dat was het zeker. Maar niet alleen voor een Deens familiefeestje in de havenstad. Feyenoord was een week eerder immers pijnlijk onderuit gegaan bij Sparta. Bij de concurrentie leefde plotseling weer hoop dat de koploper zou instorten. ,,Het was gewoon een gekke week”, zei Jørgensen. ,,Het onderzoek naar Tonny Vilhena, opeens zes geblesseerde spelers. Maar de trainer zei het goed: we zijn toch nog steeds koploper?”

.
De lange spits pakte de hoofdrol. Als knappe voorbereider bij de fraaie doelpunten van Jens Toornstra en Dirk Kuyt, maar ook als maker van de 1-0, 4-1 en 5-1. Maar voor het Legioen was er gevoelsmatig misschien nog wel een belangrijker moment. Een minuut of tien na rust besloot Jørgensen door te jagen op Krul. Er volgde een sliding die hem bijna in balbezit bracht, maar het was vooral een signaal aan medespelers én de tegenstander: deze wedstrijd is voor Feyenoord. De spits besloot na zijn goals ook iets uitbundiger te juichen dan normaliter het geval is. ,,Zag je het?”, grinnikte de Deen. ,,Dat is omdat ik nu wat langer bij deze club speel. Dan krijg je het zelfvertrouwen om je iets meer te tonen. De wedstrijdbal? Die gaat met mijn familie mee naar Denemarken.”

.
Jørgensen ging na de wedstrijd rustig een hapje eten met zijn gasten. Op weg naar de uitgang geen spannende teksten over de titelrace. Net zo min stoere uitspraken over een eventueel eindtotaal qua doelpunten. ,,Ik heb altijd gezegd dat twintig doelpunten in een debuutseizoen mooi zou zijn. En ik had al een paar wedstrijden niet gescoord. Daar denk je dan wel aan, dat is normaal, toch?”