Nieuws

Mathijsen, Clasie en Schaken moeten vrezen voor basisplaats

on

Het partijspel werd even stilgelegd door Ronald Koeman, toen Jordy Clasie geïrriteerd een bal wegschoot, hoog en ver richting de Italiaanse Alpen. De ergernis was een training lang af te lezen van het lijf van de kleine middenvelder, ingedeeld bij de reserves, daags voor de voorlaatste oefenwedstrijd tegen Hellas Verona.

Je hoeft niet gestudeerd te hebben om te kunnen zien dat Koeman zijn elftal nadrukkelijk op scherp tracht te zetten, op trainingskamp in Levico Terme. Na het barslechte oefenpotje tegen FC Dordrecht van zaterdag (1-1) kondigde de coach aan om deze week ‘richting een vast basiselftal te gaan werken’. Vanavond tegen Hellas en komende zondag in De Kuip tegen Getafe moet het team zijn vaste vorm krijgen voor de start van de competitie.

Koeman wenste zijn keuzes op de training na afloop niet nader toe te lichten, maar binnen en rond de spelersgroep kwam de boodschap luid en duidelijk aan. Niet alleen Clasie moet vrezen voor zijn basisplaats, dat geldt ook voor rechtsbuiten Ruben Schaken en centrumverdediger Joris Mathijsen. Koeman koos een training lang voor het verdedigingscentrum Bruno Martins Indi/Stefan de Vrij, met Miquel Nelom als linksback.

Die keuze voor zijn verdediging is op korte termijn het meest pikant. Het moet raar lopen wil vice-aanvoerder Clasie zijn basisplaats definitief verliezen, en het is maar de vraag of de aanvallers Sekou Cissé (linksbuiten) en Wesley Verhoek (rechts) vanavond voldoen tegen de Italianen. Maar de kans voor De Vrij en Martins Indi kan zomaar een harde, vaste keuze blijken. Het duo vormde onder bondscoach Louis van Gaal al geregeld een centrum in Oranje, ondanks de status van routinier Mathijsen bij Feyenoord.

Martins Indi voerde deze voorbereiding al ‘een goed gesprek’ met zijn clubtrainer, die onder meer aangaf dat de strijd in het centrum open lag richting de nieuwe competitie. De verdediger die afgelopen seizoen zo hevig twijfelde over zijn toekomst, besloot mede op basis daarvan toch bij Feyenoord te blijven – ook omdat concrete interesse vooralsnog uitbleef.

‘Ik kan hier nog heel veel leren’, aldus Martins Indi. Voor Mathijsen zou een reserveplek een ronduit gevoelige tik betekenen. De Brabander werd een jaar geleden nog als ervaren international binnengehaald in Rotterdam en speelde na een moeizame start een stabiel afgelopen seizoen.

Goedbeschouwd kwam het beroerde oefenduel met FC Dordrecht op een ideaal moment voor Koeman. Zo vlekkeloos verliep het eerste deel van de voorbereiding, dat tevredenheid en gemakzucht op de loer lagen. ‘Als alles crescendo gaat in deze fase van het voorseizoen, is het ook niet goed’, zei technisch directeur Martin van Geel daar eerder deze week al over. ‘Soms heb je even een slechte beurt nodig om goed wakker te schrikken.’

Koeman wil in zijn waarschijnlijk laatste jaar bij Feyenoord per se oogsten met een prijs. Om dat te realiseren, moet de lat hoger bij de Rotterdamse club in mentaal, voetbaltechnisch en fysiek opzicht; de tijd van vrijblijvendheid is voorbij. Harde beslissingen horen daar óók bij, juist bij een elftal dat deze zomer zo goed als ongewijzigd bleef. Of Feyenoord zich tegen het eind van de transferdeadline aanvallend kan versterken met Ryo Miyaichi, Oussama Assaidi of John Guidetti, is nog maar zeer de vraag.

Bron: Ad.nl

20130724-095446.jpg

Aanbevolen voor jou