Feyenoordinbeeld

‘Manchester is beter dan Rome’

on

Feyenoordfans veroverden gisteren de straten van Manchester. ,,Het is hier veel beter dan in Rome twee jaar geleden.”

.

Duizenden fans zijn in de Engelse stad om toe te leven naar de wedstrijd van het jaar. Een oudere voorbijgangster beweegt lachend haar handen in de lucht. Ze dirigeert de supporters die vanaf het terras van Sinclairs Oyster Bar haar toezingen. 

.

Feyenoord is in de stad

Fans brengen de dag voor de wedstrijd door met een Engels biertje. Ze joelen als de Engelse politie voorbij rijdt in een opvallende busje. Af en toe klinkt een ‘hand in hand kameraden’ over de kerstmarkt. 

.

,,Het is gezellig hier”, vindt Shane uit Rotterdam. ,,Het is hier veel beter dan in Rome, twee jaar geleden. De politie heeft het naar mijn gevoel beter in de hand. Ze provoceren niet zo.” Luuk is met zijn twee vrienden (‘de enige drie Feyenoordsupporters uit Alkmaar’) in het National Footballmuseum. ,,We zijn vroeg gekomen omdat de vliegtickets goedkoper waren voor dinsdag. Het is ook een leuke stad om te bekijken.” De drie hebben een officieel kaartje, voor een uitvak. ,,Ik denk dat we met 3-0 gaan winnen”, grijnst hij. 

.

Voor de Oyster staat John wedstrijdsjaals te verkopen, voor een tientje. ,,Ze houden van zingen”, zegt hij, met een blik op zijn klanten. ,,In deze pub komen altijd supporters van de uitploegen. Vooral Europese. Vorig jaar ging het hier mis, met een stel Polen en supporters van Sevilla. Ineens sloeg de vlam in de pan. Het meubilair vloog door de lucht. Ik stond er bovenop. Deze supporters lijken me wel oké. Het zijn goeie lui.” Het terrasmeubilair is bovendien inmiddels zo massief dat gooien haast onmogelijk is. Voor het terras staat een bewaker. ,,No comment”, bromt hij. 

.

Willem en Iris uit het Friese Harkema zijn ’s middags één van de eersten die een polsbandje komen halen bij het omwisselpunt dat Feyenoord heeft ingesteld op Victoria Station. ,,Als ze winnen doe ik het nooit meer af”, zegt Iris. Ze maken een kleine vakantie van hun trip naar Manchester. ,,Het is hier fantastisch. We zijn vanmorgen in het stadion geweest. We stonden voor het uitvak. Straks zitten we daar zelf. Dat is toch geweldig?”
Gebrandmerkt

Veel Feyenoordsupporters vinden de polsbandjes vervelend. ,,We zijn gebrandmerkt”, zegt een supporter die anoniem wil blijven.

.

Onzin, vindt Corry van Westen die net het oranje bandje om haar pols doet. ,,Ik vind het prima. Er is in het verleden zoveel fout gegaan. Als ik naar een resort ga in de zomer, heb ik ook zo’n bandje om.”

.

,,Geen enkel probleem”, vindt ook Krijn Hoogmoed. ,,Bij een festival heb je dat toch ook?” Hij is met zijn vaste clubje mensen naar Manchester gekomen. Ze bekijken de stad, bezoeken het stadion en gaan lekker uit eten. ,,Bier drinken? Wij zijn geen bierdrinkers.” Ze hebben allemaal een kaartje, een officiële. ,,We hebben diamond cards. Dus wij zijn altijd als eersten aan de beurt.”

.

Ton en Chris Vis uit Rotterdam kopen een sjaal. Voor hen is dit, net als voor veel andere supporters, de wedstrijd van het jaar. Veel Feyenoordaanhangers die officieel geen kaartje hebben, proberen het stadion in te komen met een kaartje op naam van een Manchesterfan, blijkt ook woensdag. 

.

,,Manchesterfans geloven het wel”, zegt John. ,,Zij vinden deze wedstrijd niet zo belangrijk. De premier league wedstrijden zijn voor hen aantrekkelijker. Daarom zijn er zelfs vandaag nog kaartjes te koop.”

.

Sander uit Spijkenisse is naar Manchester gekomen zonder kaartje, maar met zijn vrouw, vertelt hij met een biertje in zijn hand in het Hard Rock Cafe. ,,Waarom ik hier toch ben? Ik had mijn ticket en mijn hotel al geboekt. Ik vond het zonde om af te zeggen toen bleek dat ik geen kaartje kon krijgen. Ik denk niet dat het nog lukt om alsnog een kaartje te bemachtigen. Jammer. Dan kijk ik wel ergens in een pub naar de wedstrijd. Dat is ook leuk.”

.

Bron: Ad.nl

Aanbevolen voor jou