Nieuws

Luik gaat aanstaande donderdag op slot voor Feyenoordsupporters

on

De Belgische politie brengt donderdag extra veel manschappen op de been om te voorkomen dat Feyenoord-supporters op eigen houtje naar de wedstrijd van hun club in Luik komen. Wie zich laat zien in het centrum riskeert een arrestatie en een boete van 250 euro.

Feyenoord stelt dat haar supporters dondersgoed weten hoe belangrijk het is dat zij zich goed gedragen in Europa. Jaren geleden werd de club na rellen in het Franse Nancy uitgesloten van Europees voetbal. ,,We hebben geen enkele aanwijzing dat het niet goed zal gaan,” zegt de club, die zich gesteund weet door 1400 fans. Deze supporters moeten verplicht met de bus van Rotterdam direct naar het stadion in Luik reizen.

De Luikse politie neemt echter het zekere voor het onzekere voor de beladen wedstrijd. De Belgische supporters braken eerder dit seizoen bij de wedstrijd in De Kuip uit hun vak. Na de wedstrijd was er een confrontatie met de Mobiele Eenheid.

Controles
De inzet van de Belgische politie zal groter zijn dan bij de andere Europese wedstrijden van Standard. In de omgeving van Luik zijn controles om fans die de verplichte buscombi niet respecteren te spotten. In de stad zijn ‘preventieve patrouilles’, zo laat de politie Luik in antwoord op vragen weten.

De Belgen werken hierbij samen met de Rotterdamse politie, die risicosupporters kunnen herkennen. Wie toch naar Luik reist, loopt het risico op een ‘administratieve aanhouding’. Dit betekent dat iemand tijdelijk wordt vastgezet om bijvoorbeeld te voorkomen dat de openbare orde wordt verstoord.

Wie zich in het centrum vertoont, loopt ook nog eens de kans een boete van 250 euro te krijgen. Dit vanwege een verordening, waarmee de burgemeester supporters van Feyenoord verbiedt naar het centrum van Luik te komen.

Losse kaarten
Standard Luik probeert verder te voorkomen dat Feyenoord-fans losse kaarten kopen, waardoor ze in het stadion tussen de Standard-fans terecht komen. Alleen supporters die bekend zijn bij de club mochten één kaartje kopen. Op de wedstrijddag zijn alle kassa’s dicht. In het stadion zijn de nodige maatregelen genomen om alle contact tussen de supportersgroepen te vermijden.

Enkele jaren geleden had een soortelijke aanpak van de politie in Gent succes. Toen droop een handvol Feyenoord-supporters af die toch op eigen gelegenheid naar de Vlaamse stad was gereisd.

Bron: Ad.nl

IMG_8385.JPG