Feyenoordinbeeld

Laatste wens: ‘Met ambulance naar training van Feyenoord’

on

De laatste wens van de doodzieke Fred van Ginneke (66) uit Hardinxveld-Giessendam is in vervulling gegaan. Hij werd met de ambulance naar De Kuip gebracht om een training van Feyenoord bij te wonen. Daar ontmoette hij tal van bekende spelers én trainers.

.

Hij was er bij toen Feyenoord in 1970 in Milan de Europa Cup I won en maakte alle hoogte- en dieptepunten mee. Nu zijn leven ten einde loopt, wilde Fred (66) uit Hardinxveld-Giessendam nog één keer naar zijn cluppie toe voor een training.

.

Ambulancewens

Fred van Ginneke is door longkanker ongeneeslijk ziek. Hij denkt nog maximaal enkele maanden te leven te hebben. Voor zijn dochter Kelly (23) was dat reden een speciaal verzoek te doen bij de stichting Ambulancewens. Of haar vader nog één keer naar een wedstrijd van Feyenoord kon. ,,De volgende dag kreeg ik een mailtje dat er maandag training is en mijn vader daarheen gebracht kon worden”, vertelt ze.

.

Vaste spelers

Naast haar ligt Van Ginneke op een brancard. Vrijwilligers van de stichting hebben hem naar de rand van het veld gebracht, waar een deel van de selectie van Feyenoord traint. Helaas voor Fred zijn de vaste spelers, die de dag ervoor tegen Heerenveen gelijkspeelden (2-2), er niet bij. Dus geen Dirk Kuyt of Karim El-Ahmadi. Maar wel reservespelers Steven Berghuis en Eljero Elia en de assistenten Jean-Paul van Gastel en Jan Wouters. Het mag de pret niet drukken. Na de training lopen alle voetballers naar Fred, die een T-shirt krijgt waar iedereen zijn handtekening op zet.

.

Kuyt

Naast hem kijkt op een andere brancard de terminale 84-jarige Sjaan Nobel uit Ouderkerk aan den IJssel en hartstochtig Feyenoord-supporter, haar ogen uit. Haar kleinzoon Ferdinand en diens vriendin Chantal regelden de verrassing voor oma. Gisteren zat ze naar eigen zeggen nog voor de tv te schelden op haar helden, vandaag staan ze voor haar neus.

.

,,Mijn man hield niet van voetbal, maar ik wel. Feyenoord is mijn club, Dirk Kuyt mijn favoriet”, zegt de vrouw, die vier jaar geleden door haar andere kleinzoon ook al werd getrakteerd op een wedstrijd in De Kuip tegen PEC Zwolle.

.

Wedstrijd

Het liefst had Fred ook nog één keer een wedstrijd van Feyenoord bezocht, zoals hij in het verleden geregeld deed met zijn andere dochter Manon (20). ,,Dat lukt me nu niet meer met al die trappen”, vertelt Fred, die gedwongen thuis voor de buis alle wedstrijden bekijkt. Alleen op de eretribune, met de roltrap naar boven in het Maasgebouw, zou hooguit nog wel gaan.

.

Heel zijn leven is de geboren Rotterdammer Fred van Ginneke, die jarenlang een sigarenzaak had op Zuid, al fan van de Rotterdamse volksclub. ,,Ik ben geboren in de Oranjeboomstraat, onder de rook van de Kuip. Vanaf mijn 5de ging ik al naar Feyenoord tegen Sparta. En later naar San Siro toen we de Europa Cup I wonnen.”

.

Als sluitstuk worden Fred en Sjaan in twee ambulances naar De Kuip gebracht. Hebben ze in hun leven toch nog een keer op de middenstip gestaan.

.

Bron: Ad.nl