Nieuws

Kuyt: ‘Het moet alleen nog over Feyenoord gaan’

on

Dirk Kuyt kwam terug naar Feyenoord voor de titel, legde de lat hoger dan ooit. Dat hij nu niet altijd meer speelt, daar zwijgt hij over. ,,Mijn situatie houdt velen bezig. Dan is het beter om daar zelf niet meer te veel over te zeggen.”

.

Dirk Kuyt schiet in de lach. Dat de 36-jarige Katwijker zijn hele voetbalcarrière al onder een vergrootglas ligt, dat was toch geen nieuws voor hem? Zeker niet nu hij na de winterstop afhankelijk lijkt van blessureleed bij zijn medespelers of de gunfactor van trainer Giovanni van Bronckhorst om aan veel speeltijd te komen.

.

Maar de aanvaller weet: als hij fanatiek een warming-up doet, als hij wel of niet enthousiast juicht als de ploeg scoort en als hij even zijn handen opzij doet, terwijl hij tegen AZ wordt gewisseld en de aanvoerdersband naar Karim El Ahmadi brengt; iedereen heeft er een mening over. En dat moet stoppen.

.

,,Ik heb me voorgenomen de rest van het seizoen mijn gevoel en hoe ik over mijn eigen situatie denk niet meer te delen met heel Nederland”, zegt Kuyt. ,,Ik richt me de komende twee maanden alleen nog volledig op de prestaties op het veld. Ik train echt keihard en als ik nodig ben, dan zal ik mijn waarde laten zien. Het mag nu niet meer puur over de situatie van Dirk Kuyt gaan. Het moet alleen nog over Feyenoord gaan.”

.

Natuurlijk, het was Kuyt wel zelf die, toen hij werd gepasseerd voor de thuiswedstrijd tegen FC Groningen, zijn ontevreden gevoel onder woorden bracht voor diverse draaiende camera’s. Dat werd een terugkerend item in de pers. ,,Ik merk gewoon dat mijn situatie heel veel mensen bezighoudt”, zegt Kuyt. ,,Dan is het beter om daar zelf niet meer te veel over te zeggen.”

.

Toch zou het ook heel gek zijn als er geen discussie ontstaat op het moment dat boegbeeld Kuyt niet meer de status van basisspeler heeft. Kuyt snapt de gedachte. ,,Het is natuurlijk ook een vorm van waardering als mensen het over jou en jouw situatie hebben, dat is gewoon zo. Maar mijn doel is dat jullie schrijven en de mensen op televisie praten over wat Dirk Kuyt op het veld laat zien. Dat alles wat eromheen gebeurt, gewoon geen issue meer is. Maar het klopt wel dat als mensen er veel over praten en veel over schrijven, dat het iets zegt over wat je als voetballer allemaal hebt bereikt.”

.

En zelfs als Kuyt tot half mei nauwelijks nog de hoofdrol zou kunnen opeisen, zal het Legioen de handen stuk klappen op het moment dat de aanvoerder het bordes op de Coolsingel betreed. Want het was Kuyt die de lat hoger legde in Rotterdam, die na de bekerwinst onomwonden aangaf dat het elftal nu de landstitel moest veroveren. Dat is de aanhang van Feyenoord niet vergeten.

.

,,Wat ik graag kwijt wil, is dat ik het enorm heb gewaardeerd wat mijn medespelers de laatste weken hebben gedaan in de media”, zegt Kuyt. ,,Die gasten toonden stuk voor stuk zo veel respect en namen het overal voor mij op.”

.

Nog eentje over zijn eigen situatie dan. Niet over teleurstelling of onvrede, maar over de praktijk. Want Kuyt noemde zichzelf altijd een speler die ritme nodig had, die wekelijks moest spelen om het beste in zichzelf boven te halen. Rust roest, is zijn credo. Kan hij dan nog brengen wat hij ooit bracht, als hij niet wekelijks meer negentig minuten speelt? 

.

,,Ik ben gebaat bij ritme, dat klopt”, knikt hij. ,,Het spelen van een lange reeks wedstrijden is altijd mijn grote kracht geweest. Dat is niet opeens veranderd. Ik heb de laatste tijd natuurlijk minder vaak gespeeld, maar als je de cijfers bekijkt, valt het reuze mee, hoor. Ik miste FC Groningen en PSV, maar tegen Groningen viel ik wel in. Daarna speelde ik tegen ADO en tegen Sparta viel ik nog in.”

.

Arbeid

En zondag tegen AZ was hij er weer bij vanaf de start. Nu Eljero Elia nog altijd niet topfit lijkt, zou een nieuwe basisplaats zondag tegen Heerenveen logisch zijn. ,,Ik heb op de training al enkele weken extra dingen gedaan om het gevoel te hebben dat ik voldoende arbeid heb geleverd. Dat heb ik nodig.”

.

De vreugde-uitbarsting toen hij zondag Tim Krul klopte met een verwoestende uithaal, straalde uit dat Kuyt hoogstpersoonlijk het spandoek met ‘we zijn niet te stoppen, we blijven nu gaan’ in elkaar had geknutseld. ,,Ik krijg soms het gevoel dat mensen hopen dat wij nog in een heel moeilijke fase gaan belanden. Maar dit Feyenoord is stoïcijns. Niet lijkt ons dit seizoen te kunnen raken. We spannen nu allemaal samen, het elftal, de staf, het Legioen. In de kleedkamer leeft ook echt het idee: waarom zouden we eigenlijk om ons heen kijken? We hebben alles in eigen hand. Wat Ajax en PSV doen, is voor ons nu bijzaak.”

.

Bron: Ad.nl
.

Aanbevolen voor jou