Nieuws

KUYT & FEYENOORD: 102 GOALS, EEN BEKER EN EEN SCHAAL

on

Feyenoord en Dirk Kuyt: vanaf het begin is het een gelukkig huwelijk geweest. Waar dat in zijn eerste periode bij de club (2003-2006) geen tastbare teamprijzen opleverde, daar slaagde Kuyt er na zijn terugkeer wél in om eremetaal te pakken. Een terugblik op zijn periode als voetballer bij Feyenoord, die na dit seizoen ten einde komt.

.

Feyenoord-beul

In de zomer van 2003 komt Dirk Kuyt als Feyenoord-beul De Kuip binnen. Als aanvaller van FC Utrecht scoort hij in de bekerfinale tegen zijn toekomstige club, die met 4-1 verliest. Desondanks verovert Kuyt al snel de harten van het legioen. Dankzij zijn werklust, maar zeker ook dankzij zijn goals.

.

Gouden Schoen

Na zijn eerste doelpunt op 14 september 2003 in de uitwedstrijd tegen AZ begint Kuyt namelijk op volle toeren te draaien. In drie seizoenen maakt hij achtereenvolgens 20, 29 en 22 competitietreffers, waarmee hij telkens clubtopscorer wordt. De 29 treffers van het seizoen 2004-2005 bezorgen hem zelfs de titel topscorer van de Eredivisie. Een jaar later wint Kuyt de Gouden Schoen als Nederlands Voetballer van het Jaar.

.

Droom

De persoonlijke topprestaties leveren Kuyt in augustus 2006 een transfer op naar Liverpool. ‘Het is een droom voor mij om voor een club als Liverpool te spelen,’ zegt hij wanneer hij afscheid neemt in een volle Kuip. ‘Maar ik heb nog een droom. Dat is om ooit bij deze club terug te keren, en ik hoop ik dat ik die kans krijg.’

.

Topfit bij terugkeer

En die kans krijgt Kuyt. Op 10 april 2015 wordt het persbericht naar buiten gebracht: na een imposante periode van zes seizoenen bij Liverpool en drie jaar bij Fenerbahçe keert Dirk Kuyt vanaf het seizoen 2015-2016 terug bij Feyenoord. ‘Ik ben topfit en voel een grote drive om van mijn periode in De Kuip een groot succes te maken. Hopelijk met één verschil ten aanzien van mijn eerste periode. Ik wil nu echt een prijs winnen,’ zegt de 104-voudig international bij zijn komst.

.

Kroon op het werk

Al in zijn eerste seizoen lukt dat. Met Kuyt als aanvoerder wint Feyenoord de KNVB Beker, terwijl de captain zelf met negentien goals opnieuw clubtopscorer wordt. Een seizoen later gaat Kuyt met Feyenoord voor een nog hoger doel: het landskampioenschap. Vanaf dag één staat Feyenoord bovenaan in de Eredivisie, waarna Kuyt in de kampioenswedstrijd tegen Heracles Almelo hoogstpersoonlijk de kroon op het werk zet. Binnen een minuut heeft hij gescoord, binnen twaalf minuten zelfs twee keer. Als hij in de slotfase ook nog zijn derde binnenschiet, competitiedoelpunt nummer 102 namens Feyenoord, is het kampioenschap binnen.

.

Memorabel einde

‘Bij mijn terugkeer had ik één ambitie, één missie, één doel. Dat is nu uitgekomen. Het is onbeschrijflijk wat ik voel. Dat het zo bij elkaar komt (met drie doelpunten in de kampioenswedstrijd, red.), dat is fantastisch,’ zegt Kuyt op het moment dat hij de schaal in handen heeft. Hij weet dan al wat nu iedereen weet: dat het zijn laatste wedstrijd was. En dat hij hoogstpersoonlijk voor een memorabel einde van zijn imposante carrière heeft gezorgd… 

.

Bron: Feyenoord.nl

Aanbevolen voor jou