Nieuws

Komende duels zullen veel zeggen over welke rol Feyenoord gaat spelen

on

De competitie, de Champions League en de KNVB-beker. Feyenoord wil over twaalf dagen in alle competities nog mooie vooruitzichten hebben. ,,Maar dit elftal moet het stap voor stap doen.’’

Feyenoord-trainer Giovanni van Bronckhorst wil binnen twaalf dagen een kwartet in handen krijgen. Een kwartetspel in de eigen vertrouwde Kuip, waar de ploeg vier duels speelt in slechts twaalf dagen. Een kwartet ook waar kaart één (PEC Zwolle) en kaart vier (Swift) ogenschijnlijk zo in handen zijn te krijgen. PEC en de bescheiden hoofdklasser uit Amsterdam moeten niet alleen op papier een prima te nemen horde zijn, maar ook in de praktijk.

De tussenliggende duels, Sjachtar Donetsk en Ajax, zijn van een compleet ander kaliber. Die wedstrijden zullen heel veel zeggen over wat voor rol Feyenoord voorlopig zal spelen in Europa, maar ook in de eredivisie. Is het na drie duels alweer voorbij met het avontuur in Europa, waar al die jaren zo reikhalzend naar uit werd gekeken? En is de ploeg die vorig seizoen vanaf dag één de eredivisie in een houdgreep had, een seizoen later nationaal weer eens ouderwets veroordeeld tot achtervolgen?

Alles valt of staat met een sterke start van het kwartetspel, vanavond thuis tegen PEC Zwolle. Dáár wordt het gevoel bepaald voor de belangrijke reeks. Zoals het verlies tegen NAC een grauwsluier legde over de ontmoeting met Napoli, een sluier die pas verdween na de bijna gebruikelijke wederopstanding in Alkmaar tegen een naïef verdedigend AZ (0-4).

,,Het resultaat tegen NAC, dat was zó teleurstellend’’, knikt Van Bronckhorst. ,,We spelen nu voor het eerst sinds dat duel weer in de eigen Kuip en dus voelt het alsof we nog iets moeten rechtzetten. Ik heb nu wel een bredere selectie dan toen, ik kan echt gaan kiezen tussen spelers. Ook qua wedstrijdritme zijn jongens verder dan enkele weken geleden.’’

Met die laatste woorden doelt Van Bronckhorst op Sven van Beek en Bart Nieuwkoop, die ondanks het schrijnende gebrek aan wedstrijden van het tweede elftal, stapje voor stapje dichter bij de hoofdmacht kruipen. Maar vooral op de aanstaande rentree van spits Nicolai Jørgensen, die 36 dagen nodig had om volledig te herstellen van zijn hamstringblessure die hij opliep in de uitwedstrijd tegen Heracles.

De 26-jarige Deen kan vanavond weer spelen, maar begint volgens Van Bronckhorst op de bank. ,,Negentig minuten is nog niet mogelijk’’, zegt de trainer, die echter in alles wil voorkomen dat hij de indruk wekt al over het treffen met PEC Zwolle heen te kijken.

En daar zijn de spelers ook van doordrongen. Jeremiah St. Juste bijvoorbeeld. ,,Naar welke wedstrijd van de vier ik vooral uitkijk?’’, herhaalt de aanvoerder van Jong Oranje. ,,Naar PEC Zwolle-thuis. Ik kijk nog helemaal niet naar andere wedstrijden. Dit elftal moet het stap voor stap doen.’’

Bron: Ad.nl

Aanbevolen voor jou