Nieuws

Koeman: ‘Niet te vroeg juichen over transfers’

on

Ronald Koeman durft er nog niet vanuit te gaan dat hij voor het einde van de transferperiode op 2 september geen spelers meer kwijtraakt. Zijn internationals hebben aangegeven graag bij Feyenoord te willen blijven.

“Het is pas juli, laten we niet te vroeg juichen. Als er een grote club komt, lijkt het me dat iedereen daarvoor open staat”, vertelde de coach nadat zijn ploeg teleurstellend met 1-1 gelijkspeelde in een oefenwedstrijd tegen FC Dordrecht.

“Clubs hebben maar één of twee spelers die ze bij ons weg kunnen halen. Jordy Clasie en Stefan de Vrij hebben bijgetekend. Alleen van Bruno Martins Indi werd gesuggereerd dat er belangstelling zou zijn. Tot nu toe is er niets op het bureau van Martin van Geel binnen gekomen.”

Martins Indi gaf zelfs aan dat hij met het oog op het WK van volgend jaar de Rotterdammers niet meer wil verlaten. “Daar ben ik blij mee. Ik wil een zo sterk mogelijke selectie en het is een international.”

De verdediger is ook één van de spelers die afgelopen zomer met Jong Oranje meedeed aan het EK. Koeman merkt dat dat toernooi en de verplichtingen van andere Feyenoorders nog doorwerken in de voorbereiding. Zijn team liet tegen Dordrecht een lamlendige indruk achter.

“Dat zou eigenlijk niet moeten, want we zitten al in de vierde week van de voorbereiding. Zoveel tijd is er niet meer. Die jongens zijn later begonnen, daar heb ik best wel begrip voor. Maar ik vind toch dat we in dit soort wedstrijden iets meer moeten brengen.”

Koeman moest ook veel wissels toepassen aan de Krommedijk. “Ik laat spelers die pas drie weken bezig zijn nog niet langer dan zestig minuten spelen. Het is duidelijk dat de voorbereiding daardoor krap wordt. Maar als wij tegen PEC Zwolle op 4 augustus de competitie beginnen, is iedereen fit. Daar zijn we klaar voor.”

Feyenoord probeert ervoor te zorgen dat de speelwijze niet meer alleen op Graziano Pellè is afgestemd. Daar komt echter nog weinig van terecht. “We hebben best wel spelers om voetballend meer uit het team te halen. Maar dat heeft tijd nodig, het zal niet van het ene op het andere moment zijn.”

“We proberen wel wat gevarieerder te gaan spelen. Er zaten tegen Dordrecht best wel goede momenten in, maar het was in een te kleine periode van de wedstrijd. Gelukkig hebben we met Hellas Verona en Getafe nog twee pittige wedstrijden. Daar zal absoluut minder in gewisseld worden en die gebruiken we om klaar te zijn voor de competitie.”

Met wedstrijden tegen buitenlandse clubs hoopt Koeman ook dat zijn team nuttige ervaringen opdoet voor het Europese avontuur. Hij zette met name in mentaal opzicht nog weleens wat vraagtekens bij zijn elftal. Lex Immers gaf tegen NUsport aan de leidersrol bij Feyenoord wel op zich te willen nemen.

“Het is wel een jongen die op basis van zijn wilskracht en instelling het voortouw kan nemen. Maar leidersrol is een heel groot woord en dat zullen we met elkaar moeten doen. Joris Mathijsen is de meest ervaren speler en die staat op een goede positie om die rol op zich te nemen. Ik denk dat we individueel daar wel stappen in kunnen maken.”

Met die stappen bedoelt Koeman dat zijn ploeg in elke wedstrijd een constant niveau haalt en zich niet laat aftroeven. “Ook tegen Dordrecht waren er weer momenten dat ik dacht van: kom op. Ik vind dat we te veel laten liggen. We mogen best weleens van ons af bijten. Je moet je mannetje staan in het veld.”

Bron: nusport.nl