Nieuws

Koeman eist ‘over-mijn-lijk-mentaliteit’

on

Feyenoord heeft ook dit seizoen geen geld voor directe versterkingen. En dus weet trainer Ronald Koeman dat hij zijn huidige spelersgroep nog meer moet uitpersen. De coach zoekt meer variatie in de manier van voetballen, maar eist van zijn spelers vooral groei op het conditionele en mentale vlak.

Met een nieuwsgierige blik in zijn ogen stapte Ronald Koeman zaterdagmiddag in Hendrik-Ido-Ambacht uit de spelersbus. Zijn selectie had een loodzware trainingsweek achter de rug, verlangde naar huis, maar diende onder tropische temperaturen eerst nog af te rekenen met de gretige zaterdag hoofdklasser ASWH. ‘Dat was inderdaad interessant om te zien’, zo grinnikte Koeman later. ‘We waren bijna thuis, maar eerst nog een wedstrijdje. Wat doe je dan als speler om te winnen?’

De coach houdt al wekenlang nadrukkelijk de mentale weerbaarheid van zijn selectie in de gaten. Op dat vlak liet Feyenoord vorig seizoen in de beslissende fase van de competitie volgens Koeman te vaak forse steken vallen.

‘De focus in het elftal moet dit seizoen optimaal zijn’, zegt Koeman. ‘Daar ben ik tijdens de eerste weken tevreden over. Maar we spelen ook nog tegen FC Dordrecht, Hellas Verona en Getafe. Dan pas kunnen we kijken of we verder zijn.’

De nederlagen afgelopen seizoen tegen PEC Zwolle en ADO, het gelijkspel tegen RKC: ze liggen nog vers in het geheugen. De technische staf constateerde toen een duidelijk gebrek aan een over-mijn-lijk-mentaliteit. Koeman wil dat zijn spelers hun pijngrens verleggen, jongens die in het laatste kwartier van een wedstrijd niet zichtbaar naar het einde verlangen, maar juist in die fase de tegenstander genadeloos op de pijnbank leggen. Spelers die uitstralen ‘tot hier en niet verder’.

Veelzeggend was het voorbeeld dat Koeman deze week aangaf. Keeper Erwin Mulder in het midden bij rondootje, vrolijk jagend op de bal die al tachtig keer was rondgespeeld. ‘Dan ontbreekt gif, iemand die een tik uitdeelt. Jordy Clasie heeft dat bijvoorbeeld wel’, zegt Koeman.

Kort voor het duel met HHC Hardenberg (donderdag) haakte Graziano Pellè af met een lichte bovenbeenblessure, zaterdag tegen ASWH verdween Ruben Schaken naar de kant met een oogblessure. Als straks echt om de prijzen wordt gestreden, moeten spelers bij dergelijke klachten maar gewoon doorbijten.

Ook op conditioneel vlak staat de club voor een keerpunt. De bij FC Twente weggeplukte ‘fysiek trainer’ Jan Kluitenberg zal de selectie komende week letterlijk dwingen tot emmers met zweetdruppels. Feyenoord trainde vorig seizoen met de rem erop. Met de intentie om blessureleed te voorkomen waardoor de inhoud om echt tot het uiterste te gaan ontbrak. ‘We moesten vorig seizoen al heel vroeg op de tenen lopen door de belangrijke Europese wedstrijden’, zegt Koeman. ‘Nu is er veel meer tijd om aan belangrijke elementen te werken.’

Bron: Ad.nl